Wat is het verschil tussen droge en vette roos?

Vette roos is herkenbaar door de gele schilfers op je hoofdhuid. Bij droge roos zijn dit juist droge en witte vlokken. Lees hier alles over de verschillen.

Het is niet voor niets dat de focus binnen haarverzorging de afgelopen jaren is komen te liggen op de gezondheid van de hoofdhuid. Het haar van je dromen begint bij de huid die bovenop je hoofd ligt, je schedel beschermt. Meer dan eens liggen problemen met de hoofdhuid ten grondslag aan verschillende haarkwaaltjes, waaronder ook roos. Van vette roos tot droge roos, die dus verschillen met vette versus droge schilfers. Je hoofdhuid wil je koesteren. Zie deze als het bloemenbed en de grondstof waaruit je haar kunt groeien en schilfers – of deze nu vet of droog zijn – vermeden kunnen worden. Je wil hiervoor uiteraard een goede voedingsbodem kweken. In dit artikel gaan we in op wat roos nu precies is, wat haarroos veroorzaakt en het verschil tussen droge en vette schilfers op de hoofdhuid.

Wat is het verschil tussen roos en een droge hoofdhuid?

Met een droge hoofdhuid kun je net zo goed last hebben van schilfers, maar vaak zijn ze iets kleiner. Tegelijkertijd is het haar droog en kan de hoofdhuid jeuken. Bij roos zie je goed zichtbare witte schilfers in het haar, soms ook met roodheid. Schilfers in het haar en op de schouders dankzij roos, het is een veelvoorkomend verschijnsel waar bijna de helft van de wereldbevolking een keer in zijn leven mee te maken krijgt.

Wat is het verschil tussen droge en vette roos?

Er bestaat een verschil tussen droge en vette roos. Het is belangrijk om dit te weten zodat je het doelgericht kunt behandelen.


- Droge roos
De meest voorkomende vorm van haarroos is droge roos, droge schilfers. De vlokjes ofwel schilfers zijn in dit geval wat wittig, zichtbaar op het oppervlak van de schedel en rondom de randjes van je haarlokken. De schilfers blijven niet op de schedel zitten. Ze schilferen juist heel gemakkelijk af, vallen uit je haar en zijn vervolgens snel te zien op donker haar en kleding.


- Vette roos
De vettige vorm van haarroos uit zich als grote, gelige schilfers. Deze schilfers klampen zich wel vast aan de hoofdhuid, ze zitten dus bijna vast. Het wordt altijd geassocieerd met een teveel aan sebum. De hoofdhuid vertoont irritatie door krabben. Meestal worden beide condities (droge en vette hoofdroos) vergezeld door een jeukende hoofdhuid. Specifiek shampoos en exfolianten kunnen je hoofdhuid gezondheid ondersteunen en schilfers verwijderen en voorkomen.

Wat veroorzaakt vette roos?

Roos met vette schilfers wordt gekarakteriseerd door een afwijking van epitheliale afschilfering, resulterend in een zichtbare ophoping van schilfers en celresten. Roos omvat dus de schilfering van de hoofdhuid en er bestaan een aantal varianten, variërend van zeer mild tot zeer ernstig. Zelfs milde roos met een hoofdhuid die regelmatig afschilfert – denk je in: witte ‘sneeuwvlokjes’ zichtbaar op een zwarte top – dient behandeld te worden om herhaling te voorkomen. Je huid stoot continu huidschilfers af en produceert olie en zweet, die samen een beschermende laag over je hoofdhuid leggen. Tegelijkertijd houdt het bacteriën vast. Als en wanneer die bacterieniveaus stijgen of veranderen, kan de hoofdhuid geïnfecteerd raken.

Hoe kom je van vette roos af?

Begin bij een gezonde hoofdhuid. Elke haar groeit van, en door, een enkel haarzakje dat uiteindelijk aan de oppervlakte komt op je hoofdhuid. Sebum (ofwel talg) wordt middels de talgklier ook geproduceerd door iedere individuele haarfollikel, waarbij de hoeveelheid talg verschilt van persoon tot persoon. Het is belangrijk dat de follikel en de hoofdhuid bij het uitgangspunt (noem het de exit) schoon, gezond en goed onderhouden is. Follikels bomvol talg worden geblokkeerd door dode huidcellen, infecties en, inderdaad, schilfers en dus roos met een enorme impact op onder meer de kwaliteit van je haargroei. Sterker nog, permanent geblokkeerde of belemmerde follikels kunnen op den duur zelfs helemaal stoppen met het produceren van haar. De hoofdhuid bestaat uit cellen die verdeeld zijn en zich continu een weg banen naar het oppervlak waar ze vervolgens afschilferen –daarom is het essentieel dat dode huidcellen verwijderd worden middels borstelen en wassen. Gebruik in het geval van vette schilfers voor een anti-roos shampoo voor vet haar.

Wat veroorzaakt droge roos?

Zonder roos vernieuwen epitheelcellen zich elke 28 dagen. Raakt de hoofdhuid uit balans doordat deze bijvoorbeeld onder stress komt te staan dan versnelt dat vernieuwingsproces. Plots duurt die complete celomloop slechts dertien tot vijftien dagen, en dit gaat gepaard met schilferingen. Roos is dus een hoofdhuidaandoening waardoor schilfers verschijnen. Meestal jeukt de hoofdhuid hierbij ook. De exacte oorzaak is onbekend, maar verschillende factoren kunnen de kans erop verhogen. Alvast een mythe om te ontkrachten: roos heeft niks te maken met hygiëne, maar het kan wel zichtbaarder zijn als iemand zijn haar (en dus hoofdhuid) minder vaak wast of borstelt.

Hoe kom je van droge roos af?

Net zoals bij vette schilfers is het belangrijk goed voor de hoofdhuid te zorgen, daar begint het allemaal. De wetenschappers van Vichy hebben ontdekt dat het microbioom – de vruchtbare verzameling bacteriën, fungi en gisten op je huid –een weerslag hebben op de gezondheid van je hoofdhuid. Het gist Malessezia Restricta wordt direct gelinkt aan de ontwikkeling van roos. Gebruik in het geval van droge roos een anti-roosshampoo voor droog haar.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE