Tips tegen een jeukende hoofdhuid en pijnlijk haar

Heb je last van een jeukende hoofdhuid? Doet je haar pijn? Dat kan zomaar gebeuren. Zo wordt je hoofdhuid weer gezond en voorkom je gevoelens van jeuk.

Soms kan de hoofdhuid ineens erg gevoelig zijn door verschillende factoren waaronder stress, luchtvervuiling, (te) agressieve verzorging, ongezonde voeding of een huidaandoening. Als de hoofdhuid eenmaal is getroffen dan kan dit resulteren in een ontstoken, schilferige huid die jeukt. Van dag tot dag kan dit nogal belastend werken. Bovendien gaan hoofdhuid- en haargezondheid hand in hand, dus wanneer de huid op je schedel niet in beste staat is dan is de kans groot dat je haar er ook niet zo florissant uitziet. Of in ieder geval, dat het welzijn van je haar te wensen overlaat. Voelt je hoofdhuid naast kriebelig ook regelrecht pijnlijk aan? Het kan zijn dat de bloedvezels in je schedel ontstoken zijn en de zenuwen in je haarfollikels prikkelen waardoor deze pijn doen. Pijn in een haarfollikel, ofwel haarzakje, is niet te onderscheiden van haarstrengen dus het kan dan letterlijk voelen alsof je haar pijn doet. Zie hier tips om een gevoelige, jeukende en zelfs pijnlijke hoofdhuid te verzorgen en zoveel mogelijk te voorkomen.

Jeuk op de hoofdhuid, hoe wordt dit veroorzaakt?

‘Als de Ph-balans van je hoofdhuid verstoort raakt dan kan dit een pijnlijke hoofdhuid veroorzaken’

Verschillende oorzaken kunnen voor irritatie en jeuk op de hoofdhuid zorgen, zoals al kort aangestipt. De eerste veroorzaker is een talgproductie die uit balans is, waardoor irritatie ontstaat. Daarnaast zijn (lucht)vervuiling en stress grote boosdoeners. Door luchtvervuiling komt vuil op de hoofdhuid terecht, waardoor de structuur verandert. Het haar zal uiteindelijk dof worden en zijn glans verliezen. De functie van de hoofdhuid is een belangrijke: het beschermen van de schedel. Een goede verzorging van de hoofdhuid is van belang om uitdroging, overgevoeligheid en een vette hoofdhuid te voorkomen. Voelen delen van je hoofdhuid soms ineens een beetje pijnlijk aan? Het kan zijn dat het tijd is voor een wasbeurt, omdat er zich te veel talg en vuil heeft opgehoopt op de hoofdhuid dat haarfollikels blokkeert. Maar er zijn meer remedies.

Droge hoofdhuid

Vaak is een droge hoofdhuid te wijten aan een onevenwichtige talgproductie, die van belang is voor het vochtpeil van de hoofdhuid. Vallen er de laatste tijd schilfers op je schouders? Het kan zijn dat je hoofdhuid droog is en hulp nodig heeft. Roos is namelijk vaak een indicator van droogte, maar het kan ook veroorzaakt worden door een opeenstapeling van producten in je haar of zelfs schimmelinfecties. Dit valt natuurlijk wel te behandelen. Als je roos seizoensgebonden is of verergert in een droog klimaat dan heb je waarschijnlijk te maken met een droge schedel. In het geval van roos verandert de structuur van de hoofdhuid, waardoor micro-organismen zich verveelvoudigen. Roos wordt gevormd doordat cellen van de hoofdhuid zich sneller vernieuwen. Kies voor een anti-roos behandeling die dit tegengaat, zodat je haar in de toekomst weer glanzend, gezond en vlokvrij is. Bij een zeer gevoelige hoofdhuid en roos is Vichy Dercos’ anti-roos shampoo voor een gevoelige hoofdhuid een aanrader.

Psoriasis op de hoofdhuid

Psoriasis op de hoofdhuid komt vaker voor dan je denkt. Het is een hoofdhuidaandoening gekarakteriseerd door dikke, rode en schilferige plekken die de hele hoofdhuid kunnen bedekken en zelfs chronisch kunnen zijn. Net zoals psoriasis elders. Dit kan behoorlijk belastend en pijnlijk zijn. Vaak wordt er gegrepen naar medicatie voor hoofdhuid psoriasis (aanbevolen door je dermatoloog) in de vorm van olie, zalf en steroïde-oplossingen. Maar de basis begint in de douche: kies je shampoo met zorg. Wie last heeft van hoofdhuid psoriasis wil kiezen voor een formule die zowel exfolieert als irritatie kalmeert. De ultra-kalmerende shampoo van Vichy helpt bijvoorbeeld de hoofdhuid kalmeren en tintelende gevoelens te verminderen.

Eczeem op de hoofdhuid

‘Hoofdhuidmassage bevordert de bloedcirculatie door de hoofdhuid en de levende haarfollikelcellen te stimuleren voor vollere haargroei’

Volwassenen kunnen last krijgen van hoofdhuid-eczeem of dermatitis, ook wel berg of seborrorïsch eczeem genoemd. Dit wordt veroorzaakt doordat de hoofdhuid door een overschot aan gist ontstoken is geraakt. Het is een chronische huidconditie die rode, vette, schilferende plekjes oproept die vaak ook jeuken. Ingrediënten zoals Salicylzuur, die exfoliëren, kunnen hierbij helpen. Verder is het van belang on het haar regelmatig te wassen met milde producten, om een ophoping van schilfers te voorkomen. Raadpleeg bij dit type eczeem liefst ook je huisarts of je dermatoloog. Eczeem an sich (op de huid van gezicht en lichaam) komt bij veel Nederlanders voor.

Stress en een jeukende hoofdhuid

Hoe stress een gevoelige of jeukende hoofdhuid kan uitlokken? Als je veel last hebt van stress dan kan dit inderdaad schilferen en jeuken van de schedel verergeren – zeker als deze al gevoelig is voor roos. Dit komt omdat roos hormoonwaardes kan beïnvloeden, en hierdoor de microflora van de hoofdhuid kan verstoren. Ben je ontzettend gestrest en geeft je hoofdhuid hier pijnlijke signalen van af: wellicht is het tijd om een stapje terug te doen. Probeer op een drukke dag wat adempauzes in te lassen. Al is het ’s avonds een ommetje lopen, een meditatie-App installeren of een saunaweekend boeken. Je hoofdhuid, en daarmee je haar, zal je er op lange termijn dankbaar voor zijn.

Wat te doen tegen jeukende hoofdhuid?

Je hoeft je niet neer te leggen bij een jeukende hoofdhuid, wat gekmakend kan zijn. Er zijn een aantal simpele oplossingen waarmee je snel resultaat bewerkstelligt.

Tip 1: Shampoo tegen jeukende hoofdhuid
De eerste stap om een beschadigde hoofdhuid te herstellen is door een passende en zachte shampoo te gebruiken en deze vervolgens zorgvuldig uit te spoelen. Vichy beschikt over een breed assortiment van gespecialiseerde shampoos. Niet zeker over de juiste haarverzorging? Doe de haardiagnose en ontdek het product voor jou.

Tip 2: Vind de perfecte balans met wassen
Niet wassen, wel wassen, er zijn nogal wat verschillende theorieën als het aankomt op het wassen van je haar. Als je te vaak wast dan kun je de hoofdhuid van gewenste oliën strippen en de Ph-balans verstoren. En als de Ph-balans verstoort raakt kan dit een pijnlijke hoofdhuid veroorzaken. Terwijl te weinig wassen een ophoop van talg en vuil teweegbrengt waardoor haarfollikels verstopt raken. Dit kan een hoofdhuid juist weer irriteren. Het devies: was goed, was regelmatig, maar niet té vaak. Kies voor een milde shampoo speciaal voor een gevoelige hoofdhuid met ingrediënten zoals Glycerine.

Tip 3: Föhn niet te warm
Misschien houd je de hittestand van jouw föhn niet echt in de gaten, maar probeer deze eens wat lager te zetten. Hitte droogt de huid namelijk uit. Het kan verstandig zijn de föhn op iets meer afstand van je hoofdhuid te laten blazen. Of laat het haar bij de hoofdhuid aan de lucht drogen en föhn de uiteinden van je haar netjes droog.

Tip 4: Gezonde voeding
‘Te strakke haarstijlen kunnen een pijnlijk gevoel oproepen en een waarschuwing zijn voor aankomend haarverlies’ Als het op gezondheid aankomt (en dus ook die van je haar en hoofdhuid) dan gaat er niks boven een uitgebalanceerd, evenwichtig dieet. Sommige mensen zijn gevoelig voor suiker en zuivel, waardoor ze acné-uitbraken krijgen of een vettige hoofdhuid. Verse vis, noten, zoete aardappel en groene bladgroenten zijn allemaal goed voor gezond haar.

Tip 5: Stressvermindering
Dit hebben we hiervoor al even aangestipt: voor een gezonde hoofdhuid (en gezonde haargroei) is het belangrijk dat je niet te veel stress ervaart in je dagelijks leven.

Tip 6: Hoofdhuidmassage
Regelmatig een hoofdhuidmassage kan helpen met het verwijderen van dode huidcellen en achtergebleven productrestjes. Het bevordert de bloedcirculatie door de hoofdhuid en de levende haarfollikelcellen te stimuleren voor vollere haargroei. Er zijn massagetools op de markt, maar die kunnen een gevoelige huid soms irriteren. Veiliger is dus om je eigen vingertoppen te gebruiken en in circulaire bewegingen de hoofdhuid onder de douche (eventueel met shampoo in je haar voor diepe reiniging) te masseren.

Tip 7: Laat je haar ademen
Bind de haren niet te strak samen, zodat het haar kan ademen. Te strakke haarstijlen kunnen je hoofdhuid en haarfollikels echt irriteren. Denk aan hoge paardenstaarten, vlechtjes, knotten. Het trekt en beschadigt soms zelfs haarfollikels, wat leidt tot een pijnlijk gevoel. Draag deze haarstijlen niet meer dan eens per week en slaap er vooral niet mee. Houd dit type haarpijn ook in de gaten, want het kan een waarschuwing zijn voor haarverlies. Daar is zelfs een term voor: tractie alopecia. Kies liever voor zijdezachte haarbandjes en scrunchies en losse haarstijlen.

Tip 8: Zonbescherming
Bescherm de hoofdhuid tegen de zon met pet, hoed, hoofddoekje of haarband. Er zijn ook speciale SPF-sprays die expliciet bedoeld zijn om je haar mee in te sprayen. Hiermee voorkom je dat haar en hoofdhuid uitdroogt door felle UV-stralen.

Tip 9: Haarexpert
Wanneer je last hebt van psoriasis, eczeem of andere ernstige huidaandoeningen is het raadzaam om een afspraak bij de dermatoloog te maken. In het geval van een hoofdhuidaandoening heb je wellicht mediatie nodig.


Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE