Eczeem op de hoofdhuid: oorzaken, symptomen en verzorging

Ervaar je roodheid, jeuk en schilfering op de hoofdhuid? Deze symptomen kunnen wijzen op eczeem. Maar hoe kun je zeker weten of het daadwerkelijk eczeem is en geen psoriasis?

In dit artikel bespreken we de kenmerken van eczeem op de hoofdhuid, leggen we uit hoe je dit onderscheidt van andere hoofdhuidproblemen en bespreken we de beste verzorgingsmethoden om symptomen te verlichten.

Wat is eczeem op je hoofdhuid?

Eczeem op je hoofdhuid herken je aan jeuk, schilfertjes en rode plekjes. Dit kan ontstaan door een allergische reactie, maar ook door de gistcellen en talg die je huid zelf produceert. Het probleem begint wanneer het huidvet (talg) uit balans raakt, waardoor gistcellen sneller gaan groeien. Iedereen heeft deze cellen op de huid, maar als ze te talrijk worden, kunnen ze ontstekingen veroorzaken.

Het eczeem kan erger worden:
• bij stress.
• bij kou en droge lucht.
• als je vaak een muts of pet draagt.

Eczeem vs. psoriasis op je hoofdhuid

Eczeem en psoriasis: twee verschillende huidaandoeningen die op het eerste gezicht vergelijkbare symptomen vertonen. Het is essentieel om te begrijpen wat de oorzaak is van je huidklachten, dus laten we de verschillen nader bekijken.

Eczeem wordt vaak veroorzaakt door externe factoren zoals uitdroging, wat leidt tot schilfering en intense jeuk. Deze aandoening manifesteert zich doorgaans al op jonge leeftijd en kan worden verergerd door factoren als stress of allergieën.

• Psoriasis, daarentegen, is een auto-immuunziekte waarbij de huidcellen zich versneld vernieuwen, wat resulteert in verdikte, rode plekken bedekt met een witte schilfering. Deze aandoening ontwikkelt zich meestal tussen het 15e en 35e levensjaar en kan, net als eczeem, door stress worden verergerd.

Meer weten over psoriasis? Lees verder in het artikel: Psoriasis op de hoofdhuid.

Triggers voor eczeem op de hoofdhuid

Eczeem kan door verschillende factoren worden getriggerd, die per individu variëren. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende triggers:

Genetica: Als eczeem of andere allergieën in de familie zitten, is de kans groter dat jij er ook last van krijgt.
Allergenen: Factoren zoals pollen, huisstofmijt, huisdierenhaar of schimmelsporen kunnen je eczeem flink opspelen.
Stress: Stress beïnvloedt je immuunsysteem en kan eczeemklachten verergeren.
Irriterende stoffen: Haarproducten met alcohol of geurstoffen irriteren je hoofdhuid.
Temperatuur en vochtigheid: Extreme hitte, kou of droogte kunnen de boel flink erger maken. Het weer heb je niet in de hand, maar een goede shampoo helpt wel.
Voeding: Zuivel, eieren, pinda’s, vis, soja... Bij sommige mensen kunnen deze voedingsmiddelen de eczeemklachten erger maken. Een allergietest bij de dokter kan uitsluitsel geven.
Hormonale veranderingen: Zwangerschap, menstruatie… Je hormonen kunnen eczeem ook beïnvloeden.

Hoe herken je eczeem op de hoofdhuid?

Bij eczeem op je hoofdhuid kun je de volgende symptomen verwachten:

Roodheid en ontsteking: Een rode, geïrriteerde en gezwollen hoofdhuid.
Droogte en schilfers: Droge plekken en zichtbare witte schilfers.
Jeuk: Intense jeuk die krabben uitlokt, met risico op wondjes en infecties.
Korstjes: Soms ontstaan er korstjes op de hoofdhuid door eczeem.

Andere huidproblemen – zoals psoriasis, allergisch contacteczeem (ontsteking door een allergische reactie), atopisch eczeem (komt vaak voor bij mensen met astma of hooikoorts), en folliculitis – kunnen vergelijkbare klachten geven als eczeem op je hoofdhuid. Mensen halen vaak psoriasis en eczeem op de hoofdhuid door elkaar, maar het verschil zit 'm in de schilfer: psoriasis heeft meestal dikkere, witte schilfers en de plekken bloeden sneller als je eraan krabt. Soms komen eczeem en psoriasis zelfs tegelijk voor.

Seborrhoïsch eczeem op de hoofdhuid
Jeuk, roodheid, schilfers… Het klinkt meteen als eczeem. Maar wist je dat er ook specifieke varianten van deze huidaandoening zijn? Heb je bijvoorbeeld last van vette, dikke en plakkerige huidschilfers tussen je haren? Dan heb je misschien te maken met seborroïsch eczeem op je hoofdhuid. Dit type eczeem vraagt om een aangepaste behandeling. Lees al onze tips tegen seborroïsch eczeem.

Hoe verzorg je eczeem op je hoofdhuid?

Je haar wassen
Heb je eczeem op de hoofdhuid? Dan kunnen gewone shampoos met reinigingsmiddelen en parfum je hoofdhuid juist verder irriteren. Kies liever voor een mildere shampoo, zoals:

Dercos Ultrakalmerende shampoo voor normaal tot vet haar
Deze heldere, verfrissende shampoo kalmeert de hoofdhuid direct en verlicht jeuk, prikkelingen en een branderig gevoel. Met een verzachtend effect dat tot 48 uur aanhoudt.

Dercos Ultrakalmerende shampoo voor droog haar
Deze shampoo biedt directe verlichting voor een gevoelige hoofdhuid en houdt jeuk tot 48 uur lang onder controle. Conditioners kunnen ook je hoofdhuid irriteren. Het gebruik ervan is daarom af te raden. Vermijd shampoos en haarproducten met geurstoffen, die vaak irritatie en allergieën uitlokken. Gebruik je föhn op de koele stand, want hete lucht maakt je hoofdhuid alleen maar droger en jeukeriger.

Je hoofdhuid hydrateren
Je hoofdhuid moet, net als de rest van je huid, gehydrateerd blijven. Alleen is het lastiger om je hoofdhuid te hydrateren omdat je haar in de weg zit. Het is daarom handig om je haar te scheiden en zo een verzachtende crème in te masseren. Gebruik geen te vette crèmes, want die zijn moeilijk uit te wassen. Kokosolie werkt bijvoorbeeld vaak goed.

Een veelgebruikte methode is het 's nachts aanbrengen van een crème op de hoofdhuid, afgedekt met een katoenen muts of douchekap ter bevordering van de absorptie.

Heb je last van schilfers? Dercos heeft een sulfaatvrije formule ontwikkeld die de hoofdhuid kalmeert en tegelijkertijd effectief roos bestrijdt vanaf het eerste gebruik. De Dercos Anti-Roos shampoo voor de gevoelige hoofdhuid reinigt zowel de hoofdhuid als de haarvezels op een milde manier, wat resulteert in een comfortabele hoofdhuid en haar dat zowel glanzend als zacht aanvoelt.

Let op: deze voorbeelden zijn geen specifieke aanbevelingen.

Heb je aanhoudende symptomen of maak je je zorgen? Praat dan met een dermatoloog voor persoonlijk advies.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE