SCHILFERS OP HOOFDHUID: DIT KUN JE ERTEGEN DOEN

Last van schilfers op je hoofdhuid? Ontdek nu de redenen en handige tips om hoofdhuidschilfers tegen te gaan.

ONTDEK HOE JE SCHILFERS OP JE HOOFDHUID VOORKOMT.
JE VINDT HIER ALLE TIPS OM HOOFDHUIDSCHILFERS TEGEN TE GAAN!
De hoofdhuid is een deel van de huid dat niet altijd de zorg krijgt die het verdient. Wist je bijvoorbeeld dat de hoofdhuid vaak gevoeliger is dan andere huidzones van het lichaam? Dat is niet voor niets: de structuur is anders, waardoor haargroei mogelijk is. Daarbij is de hoofdhuid ook nog eens erg goed doorbloed. Dit zorgt ervoor dat het gevoeliger is voor beschadiging. Genoeg redenen dus om je hoofdhuid wat extra aandacht te geven.

WAAROM ONTSTAAN ER SCHILFERS OP DE HOOFDHUID?

Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat het ontstaan van roos of schilfers op de hoofdhuid heel normaal is. Het ontstaat doordat huidcellen zich regelmatig vernieuwen en de oude cellen vervangen worden. Maar er zijn ook redenen waardoor dit celvernieuwingsproces versneld wordt. Hierdoor ontstaan er meer schilfers op de hoofdhuid dan gebruikelijk. Dit kan wijzen op gezondheidsaandoeningen. Daarbij kan het ook een (negatieve) invloed hebben op het uiterlijk van het haar. Gelukkig zijn er verschillende dermatologische opties om je hoofdhuid te behandelen. Hierdoor kan roos in de meeste gevallen worden opgelost.

WAT ZIJN DE REDENEN VOOR HOOFDHUID SCHILFERS?

Wist je dat de huid één van de belangrijkste (en grootste) organen is? Het is namelijk de eerste barrière van het lichaam tegen onder andere ziekteverwekkers, uv-licht, kou en chemicaliën. De huid reageert op invloeden van binnen- en buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan allergische reacties, wondjes of schilfers op de hoofdhuid. Heb je last van roos in het haar en misschien wel jeuk op de hoofdhuid? Of zelfs ontstekingen, roodheid en/of haaruitval? Dan kunnen dit zichtbare effecten zijn van een verstoorde hoofdhuid of een huidaandoening.

Dit kunnen redenen voor huidschilfers zijn:

Seborroïsche dermatitis
Dit eczeem bevindt zich op de vette huidzones zoals je gezicht, bovenlichaam en hoofdhuid. Deze zones bevatten namelijk veel talgklieren. Te veel talg leidt tot de abnormale groei van de gist ‘Malassezia’, en zorgt voor een ontstekingsreactie. Het resultaat? Roodheid en een droge of vette schilfering van de huid. Als behandelingsoptie kun je de Anti-Roos Shampoo DS voor normaal tot vet haar van de Dercos-lijn van Vichy gebruiken. Dit product is klinisch bewezen effectief in het elimineren van roos en het onderhouden van je microbioom (hiermee bedoelen we de kleine organismen die op en in je huidlagen leven). De formule met 1% selenium disulfide en 1% salicylzuur kalmeert de hoofdhuid en helpt jeuk en ongemakken te verminderen.

Psoriasis en hoofdhuidschilfering
Bij deze chronische huidaandoening wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen versneld. De effecten zijn meestal zichtbaar op de hoofdhuid, knieën, ellebogen en onderrug. De witte schilfers gaan vaak samen met roodheid in hetzelfde gebied. Je kunt de geïrriteerde en schilferige hoofdhuid verzorgenmet de Dercos-lijn van Vichy Laboratoires. De Psolution Shampoo gaat schilfering en jeuk tegen met behulp van ureum, salicylzuur en glycerine. Ook helpt het de hoofdhuidbarrière te herstellen, evenals roodheid te verminderen en het uiterlijk van het haar te verbeteren.

Atopisch eczeem (of atopische dermatitis)
Bij deze aandoening worden de hoofdhuid en andere gebieden zoals de elleboog- en knieholtes aangetast. De oorzaak hiervan kan genetisch en hormonaal zijn. Het eczeem veroorzaakt een droge en schilferige hoofdhuid met veel jeuk. De Dercos Anti-Roos Shampoo DS voor droog haar van Vichy is een uitstekende keuze voor het verzorgenvan een hoofdhuid met atopische dermatitis. Het combineert selenium disulfide, salicylzuur en glycerine om roos vanaf het eerste gebruik te bestrijden, tot wel 6 weken lang. Bovendien verzorgt het droog haar.

Schimmels
Schimmels komen bij iedereen op de huid voor. Deze kunnen soms voor problemen zorgen. De schimmels verkiezen vochtige of talgrijke plekken op de huid om te groeien en zijn daarom vaak terug te vinden op de hoofdhuid. Ook bij een verzwakt immuunsysteem kunnen schimmels sterker groeien. Op de hoofdhuid manifesteert het zich als roos en kan het plaatselijk zelfs haargroeiproblemen veroorzaken.

Vichy heeft de Anti-Roos Shampoo DS voor gevoelige hoofdhuid ontwikkeld die dubbel zo effectief is tegen roos en hoofdhuidongemakken zoals jeuk en warmte. Dit is dankzij de beschermende en balancerende componenten zoals piroctone olamine en bisabolol.

Lichen planopilaris
Deze auto-immuunziekte tast de hoofdhuid en haarzakjes aan. Hierdoor kunnen jeuk, roodheid, korstvorming en haaruitval ontstaan. Het komt trouwens vaker voor bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Schilfers op de hoofdhuid kunnen worden tegengegaan met frequentgebruik van een van de anti-roos product van Dercos. Kies hiervoor het huidtype dat op jou van toepassing is.

5 BASISTIPS OM HOOFDHUIDSCHILFERS TE VOORKOMEN

Naast de genoemde producten geven we je graag verdere tips om schilfers op de hoofdhuid te voorkomen:

Zorg voor een goede hygiëne. Was het haar twee tot vier keer per week met hoofdmassages en lauwwarm water. Te warm water zorgt ervoor dat het natuurlijke vetlaagje op je huid, dat zorgt voor bescherming, verdwijnt. Was je haar ook niet te vaak omdat dit de hoofdhuid net kan uitdrogen en schilfering kan veroorzaken.

Föhn je haar niet met heel hoge temperaturen en houd genoeg afstand van je hoofdhuid. Probeer het haar (ook eens) aan de lucht te drogen.

Vermijd cosmetische producten die de hoofdhuid irriteren en andere negatieve effecten hebben. Een milde shampoo bijvoorbeeld gaat de hoofdhuid minder snel irriteren.

Eet gezond en gebalanceerd, hiermee versterk je je immuunsysteem.

Probeer stress te vermijden: meditatie- en ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen. Zo kun je niet alleen schilfering voorkomen, maar ook haaruitval.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE