Haaruitval bij vrouwen: oorzaak en oplossingen

Het klopt dat mannen meer kans hebben om hun haar te verliezen dan vrouwen. Toch is haaruitval niet enkel een mannenprobleem. Meer dan 60% vrouwen in Europa* maakt zich zorgen over haaruitval.

Wat is haaruitval?

Merk je meer haren in het doucheputje en vraag je je af: "Is dit haaruitval?" Geen paniek! Iedereen verliest dagelijks 50 tot 100 haren. Dit lijkt misschien veel, maar de gemiddelde hoofdhuid telt 100.000 tot 150.000 haren. Daarom veroorzaakt dat dagelijkse haarverlies, ook wel hair shedding genoemd, geen zichtbaar verschil in je haarvolume. Meer zelfs, het is een natuurlijk onderdeel van de haargroeicyclus. Pas als je opvallend meer haar verliest, kan er sprake zijn van overmatig of vroegtijdig haarverlies.

Het verschil tussen normale en veel haaruitval:

Normale haaruitval
Tot 120 haren verliezen per dag is normaal, zonder kale plekken te ontwikkelen.
Met de jaren wordt haar vaak natuurlijk dunner.

Veel haaruitval
Verlies je meer dan 120 haren per dag, dan wordt jouw haar dun.

Lees hier meer over de wetenschap achter haaruitval.
 
* IPSOS 2003. Studie uitgevoerd in Europa op 30.000 mensen.

Wat zijn de symptomen bij haaruitval?

Handenvol haar verliezen tijdens het borstelen of een kussen vol haren, … Het zijn maar enkele voorbeelden van veelvoorkomende tekenen van tijdelijke of extreme haaruitval. Haaruitval bij vrouwen kent verschillende vormen; hier een snelle kijk op de meest voorkomende symptomen:

  • Pleksgewijze kaalheid of alopecia areata: Bij deze variant valt je immuunsysteem per vergissing je haarfollikels aan, wat leidt tot haaruitval, vaak op willekeurige plekken op het voorhoofd of elders op het lichaam. De meeste mensen krijgen één of twee kale plekken. Soms valt heel het haar uit. Gelukkig groeit je haar in de meeste gevallen na 2 jaar vanzelf terug. Als dat niet het geval is, ga je best langs bij je huisarts of dermatoloog.

  • Diffuse haaruitval: Bij deze vorm krijg je plotseling last van extreme haaruitval. Vaak gebeurt zo’n aanval tijdens een zeer stressvolle periode, bij extreem gewichtsverlies, bij het gebruik van bepaalde medicijnen of na een operatie.

  • Hormonale haaruitval: Ook een verandering in de hormoonhuishouding kan haaruitval flink in de hand werken. Bijvoorbeeld tijdens je overgang of net na een bevalling.

  • Mannelijke kaalheid: Maar liefst 60-70% van de mannen krijgt op een gegeven moment te maken met mannelijke kaalheid. Een derde van de mannen heeft er tussen de 20 en 50 jaar last van. Omdat het zo vaak voorkomt, wordt deze vorm niet beschouwd als een ziekte. Verrassend genoeg komt mannelijke kaalheid ook bij vrouwen voor, al beperkt het zich daar tot dunner wordend haar op de kruin.
  • Wat is de oorzaak van haaruitval bij vrouwen?

    Erfelijkheid

    Willen of niet: erfelijkheid speelt een grote rol bij haaruitval. De genen die je van je ouders erft, beïnvloeden hoe gevoelig je haarfollikels zijn voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT), de trigger voor haaruitval. Door genetische gevoeligheid kunnen je haarfollikels wellicht minder goed tegen DHT, waardoor ze krimpen, steeds dunner worden en uiteindelijk stoppen met produceren.

    Hoewel er geen kant-en-klare oplossing bestaat, kunnen bepaalde producten het haarverlies minimaliseren en je haar er dikker uit laten zien. Zo kan Dercos Densi-solutions (let op: neogenic bestaat al een paar jaar niet meer) bijvoorbeeld in een periode van 6 weken je haargroei stimuleren*

    * Klinische test, 79 vrouwen, 6 weken

    Stress

    Haaruitval door stress is een van de meest voorkomende oorzaken bij zowel vrouwen als mannen. Stress veroorzaakt een hormonale disbalans in het lichaam, vaak gelinkt aan het hormoon cortisol.

    Extreme stress kan telogeen effluvium veroorzaken, waarbij haren abnormaal snel de uitvalfase van hun groeicyclus bereiken en in plukken uitvallen.

    Een aantal voorbeelden van extreem stressvolle situaties die kunnen leiden tot deze oorzaak van haarverlies:

    Een ziekte Een scheiding, ontslag of trauma Een grote verandering in eetpatroon Snel gewichtsverlies …

    Telogeen haarverlies is vaak tijdelijk. Je haar groeit weer terug als de stress afneemt. Het toepassen van stressmanagementtechnieken, zoals ademhalingsoefeningen en meditatie, kan helpen telogen effluvium te voorkomen of verminderen.

    Auto-immuunziekte of schildklierproblemen

    Alopecia areata, een goedaardige auto-immuunziekte, veroorzaakt haaruitval en treft naar schatting 2% van de bevolking op een bepaald moment in hun leven. De kale plekken beginnen meestal op de hoofdhuid, maar ook op andere plaatsen, zoals wenkbrauwen, baard-, oksel-en schaamharen, kunnen haren uitvallen.

    Ook hypothyreoïdie, een schildklieraandoening, kan haarverlies veroorzaken, gezien het schildklierhormoon betrokken is bij haargroei. Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier te weinig schildklierhormonen. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

    Als je deze diagnoses hebt of symptomen opmerkt, overleg dan met je huisarts of dermatoloog voor verder onderzoek en advies.

    Druk, trekken, stylen

    Je haar te sterk aanspannen, zoals bij een paardenstaart of vlechten, kan de haarwortels beschadigen en ervoor zorgen dat je haar afbreekt of zelfs uitvalt. Ook extra druk van hairextensions doet je haar echt geen goed.

    Overmatig föhnen of zelfs te vaak borstelen, maakt je haar zwak. Het beschadigt de buitenste laag van je haar. De aangetaste haarschubben vallen uit elkaar, waardoor de haarkern bloot komt te liggen. Gevolg: je haar wordt droog en dof.

    Na de zwangerschap

    Na de zwangerschap dalen de niveaus van oestrogeen en progesteron sneller dan normaal. Dat leidt tot zen kortere groeifase en een langere rustfase van de haarfollikels. Dit resulteert in verhoogde haaruitval, ook wel bekend als postpartum haaruitval. Meestal gebeurt dit zo’n 4 à 6 maanden na de bevalling.

    Anticonceptiepillen

    Het starten of stoppen met de anticonceptiepil, en daarmee de verandering in hormoonniveaus, kan eveneens een oorzaak zijn van haaruitval bij vrouwen.

    Menopauze

    De menopauze (de overgang), waarbij hormoonspiegels aanzienlijk veranderen, is een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen.

    Haarbeschadiging

    Het verven of bleken van je haar met agressieve chemicaliën, kan ook haaruitval veroorzaken. De chemicaliën die in haarverf zitten, zoals ammoniak en waterstofperoxide, kunnen je haar losmaken, wat resulteert in verlies. Probeer zoveel mogelijk pauzes in te lassen om je haar rust te gunnen.

    Ook als je te veel tijd doorbrengt in de zon kan je je haar flink beschadigen, zeker als je al dun haar hebt van jezelf. Het dragen van een hoofddeksel is aan te raden.

    Medicatie

    Bepaalde medicijnen, waaronder antidepressiva, kunnen haaruitval veroorzaken. De haargroei herstelt zich vaak na het stopzetten van de medicatie. Het is belangrijk om je altijd te informeren bij je arts naar eventuele bijwerkingen.

    Wat zijn de oorzaken van haaruitval bij mannen?

    De meest voorkomende oorzaak van haarverlies bij mannen is androgenetische alopecia, ofwel het typische hoefijzer-patroon van mannelijke kaalheid. Bij mannen uit zich dat meestal in haaruitval beginnend over de slapen, wat gevormd wordt tot een klassieke M-vorm. Als haar blijft uitvallen, treedt kaalheid op. Volgens studies ervaart ongeveer 30 à 50% van de mannen dit type haaruitval tegen dat ze 50 jaar worden.

    Lees meer over haarverlies en kaalheid bij mannen. 

    Dun haar bij vrouwen: oplossingen

    Hoe behandel je plotselinge haaruitval bij vrouwen? Helaas, als je op dit moment al last hebt van haarverlies, kun je niet veel doen om dit te stoppen. Tegen de tijd dat je merkt dat je haaruitval hebt, is het vaak al te laat om te voorkomen dat het haar uitvalt. Het goede nieuws? In veel gevallen van plotselinge haaruitval is de verdunning omkeerbaar. Hier zijn een aantal slimme styling trucs die je kunt gebruiken om haarbreuk en dun haar te verminderen, waardoor je haar er dikker en voller uitziet.

    Wees voorzichtig bij het borstelen van nat haar

    Wees voorzichtig met het borstelen of kammen als je haar nat is. Je haar is het meest kwetsbaar wanneer het nat is en kan daardoor sneller afbreken. Een conditioner, masker of leave-in treatment helpt om je haar te ontklitten. Gebruik liever geen gewone haarborstel, die vaak te grof is, maar kies voor een brede kam of een wet brush. Je kan ook je haar ongekamd drogen met de föhn of het aan de lucht laten drogen.

    Eet gezond en gevarieerd

    Zorg dat je voldoende vitamine C, vitamine B, ijzer, zink en eiwitten binnenkrijgt om je haarzakjes van binnenuit te voeden. Is het moeilijk om al deze voedingsstoffen via je dagelijkse voeding binnen te krijgen? Overweeg dan voedingssupplementen om te garanderen dat je alle benodigde vitamines en antioxidanten opneemt.

    Beweeg voldoende

    Bewegen stimuleert je bloedsomloop, wat positief bijdraagt aan je haargroei. Zorg dus voor meer activiteit: maak een wandeling tijdens je lunchpauze en kies eens voor de trap in plaats van de lift.

    Blijf kalm en relax

    Niet altijd gemakkelijk, maar stop met stressen. ;-) Zoals we eerder al vertelden, is stress een van de grootste boosdoeners als het gaat om haarverlies. Zet daarom in op stressvermindering en dagelijkse ontspanning. Misschien is yoga wel iets voor jou?

    Kies de juiste haarverzorging

    Dercos versterkende shampoos

    Wanneer je last hebt van dunner haar, probeer dan een shampoo tegen haaruitval. De Dercos-lijn van Vichy beschikt over twee verschillende shampoos tegen haarverlies. Vichy Dercos Energie+ Shampoo is de enige anti-haaruitval shampoo met het cosmetisch molecuul aminexil tegen haaruitval. Deze shampoo voegt onmiddellijk 19% meer massa toe, tot 24 uur lang.** Het Vichy Densi-solutions concentraat beschikt over het stemoxydine molecuul en pro-dichtheid technologie, voor voller haar en meer haarmassa. De Densi-solutions shampoo zorgt voor een vollere haardos en zal het de haargroei stimuleren. Beide shampoos zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van dunner wordend haar.

    **Instrumentele test

    Vichy Aminexil Clinical Intensieve Kuur

    Vrouwen met extreem dun haar kunnen ook baat hebben bij een intensieve, meervoudige verzorging tegen haarverlies, zoals de Aminexil Clinical 5 voor vrouwen. Deze kuur bevat een exclusieve combinatie van Aminexil, het referentiemolecuul tegen haaruitval, en vijf actieve bestanddelen voor een complete actie van haarwortel tot punt.

    Klinisch bewezen 29% minder haaruitval1
    Versterkt haar vanaf de haarwortel2
    Sterke en resistente haarvezel3
    Gekalmeerde hoofdhuid en verminderde micro-imbalans4

    1 Klinische studie, 86 personen na 6 weken
    2 Zelfevaluatie, 264 personen gedurende 6 weken
    3 Instrumentele test, na gebruik van Energie+ Revitaliserende shampoo en Aminexil Clinical 5
    4 Klinische studie, 98 personen na 3 weken


    Blijft je haar maar uitvallen? Dan kan er iets medisch aan de hand zijn. Een check-up van je huisarts of dermatoloog is dan verstandig.

    HUID DIAGNOSE

    MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

    BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

    START DE DIAGNOSE