HAARUITVAL: DE OORZAKEN EN WAT JE ERTEGEN KUNT DOEN

Je ziet ineens meer haren in het doucheputje liggen of je paardenstaart wordt een stuk dunner; haaruitval kan veel stress opleveren.

Je ziet ineens meer haren in het doucheputje liggen of je paardenstaart wordt een stuk dunner; haaruitval kan veel stress opleveren. En dat is het laatste wat je wil, want ook stress (naast onder meer een vitaminetekort en levensfases zoals zwangerschap en de overgang) kan weer voor haarverlies zorgen. Maar geen paniek, (tijdelijk) haaruitval komt vaker voor dan je denkt. In de meeste gevallen is het bovendien geheel omkeerbaar. In dit artikel lees je hoeveel haar je normaliter verliest per dag, wat de oorzaken kunnen zijn van plotselinge en veel haaruitval plus dunner wordend haar, hoe je haaruitval kunt voorkomen en verminderen.

HOEVEEL HAAR VERLIES JE PER DAG?

Het is volstrekt normaal om ergens tussen de 50 en 100 haarlokken per dag te verliezen. Voor mensen met langere haarlokken kan het verliezen van al dat haar op dagelijkse basis meer opvallen. Wanneer je hele handen haar verliest in de douche of bij het kammen dan is er een probleem.

OORZAKEN VAN PLOTSELINGE HAARUITVAL

Er zijn ontelbare oorzaken van haarverlies en er zijn ook veel verschillende soorten haarverlies. De enige manier om te weten welk type haarverlies je mogelijk zou kunnen hebben en wat de oorzaak is: maak een afspraak met een gecertificeerd dermatoloog ofwel tricholoog (gespecialiseerd in de hoofdhuid). Wil je zo snel mogelijk antwoord neem dan de vier meest voorkomende oorzaken van haarverlies door (zoals hieronder beschreven) om te kijken of jij in een van deze categorieën zou kunnen vallen.

Stress en alopecia areata

Stress veroorzaakt een soort verlies dat alopecia areata wordt genoemd, en dat wordt gekenmerkt door het verliezen van 150 of meer haarlokken per dag. Zijn we gestrest dan produceren onze bijnieren een stresshormoon, cortisol genaamd. Dat cortisol geeft onze haarzakjes vervolgens het signaal om uit de groeifase te gaan, van de groeifase naar de catagene (een overgangsfase) fase waardoor het haar sneller zal uitvallen. De eerste manier om met stress-gerelateerd haarverlies om te gaan: probeer de stressfactoren in je leven te veranderen.

Ook het kiezen van de juiste producten kan helpen. Een van de redenen die ontstekingen en oxidatieve stress in onze haarzakjes verhogen, komt van buitenaf. Dus als we producten gebruiken die chemicaliën bevatten die ons hele hormoonsysteem verstoren, kan dat een negatief effect hebben op het haar. Je zou daarom kunnen overwegen je haarverzorgingsproducten te vervangen met shampoos en conditioners op botanische basis zonder chemicaliën en parabenen.

Te hard borstelen

Merk je dat je lokken haar verliest telkens wanneer je een borstel door je haar haalt dan kan dit de reden zijn van je haarverlies. Als je je haar te agressief borstelt, kan dit ertoe leiden dat het haar aan de basis of de haarfollikel wordt uitgetrokken. De haarfollikel is de plek waar de haar vandaan groeit dus dit is niet best voor je haar. Constant, herhaald trauma en schade aan de hoofdhuid of haarzakjes kan leiden tot onherstelbare schade en na verloop van tijd kan het haar mogelijk niet meer teruggroeien.

De beste manier om dit te voorkomen: heel voorzichtig borstelen en je niet-borstelende hand gebruiken om het haar bij de bovenkant van je hoofdhuid te houden om trekken te voorkomen. Je kunt ook proberen een zachte borstel te gebruiken, zoals een borstel met varkenshaar om er zeker van te zijn dat je geen verdere schade aanricht.

Vitaminetekort

Lage vitamine D-waarden zijn in verband gebracht met verschillende soorten haarverlies, waaronder telogeen effluvium (een auto-immuunziekte die ook wel alopecia areata wordt genoemd) en haarverlies bij vrouwen. Het komt veel vaker voor dan de meesten van ons beseffen. Als je vermoedt dat je vitaminewaardes laag zijn, maak dan een afspraak met je dermatoloog of huisarts om dit te laten controleren. Is er inderdaad sprake van een vitaminetekort (dat kan vitamine D zijn, maar ook vitamine B of ijzer) dan kun je het beste je dieet aanpassen of een vitamine-supplement aan je routine toevoegen om de zaken in evenwicht te brengen.

Hormonen

Haaruitval kan ook komen door hormonen die uit balans zijn. Wanneer zwangere vrouwen haarverlies ervaren, is dit meestal te wijten aan een aandoening die (wederom) telogeen effluvium wordt genoemd, tijdelijke haaruitval die enkele maanden na de bevalling optreedt als gevolg van fluctuerende hormoonspiegels. Er zijn andere oorzaken van telogeen effluvium ofwel alopecia areata gerelateerd aan hormonen, zoals het starten of stoppen met anticonceptiepillen of de overgang. Hoewel er geen behandelingen met direct effect zijn voor dit type haarverlies, verdwijnt het voor de meeste vrouwen vanzelf na een paar maanden.

WAT TE DOEN TEGEN HAARUITVAL?

Het aanpakken van de hoofdoorzaken van je haarverlies is de sleutel tot het behandelen van je probleem. Maak een afspraak met de dermatoloog als je zeker wil zijn van de onderliggende oorzaak; een specialist kan de juiste diagnose stellen. Verder is het bij haarverlies belangrijk dat je agressieve producten en stylingtools vermijdt, en kiest voor het gebruik van vochtinbrengende producten. Zoals Dercos Ultra-Kalmerende Shampoo voor droog haar om breuk te helpen voorkomen en om aan voedingsbehoeften te voldoen. Wat betreft haaruitvalbehandelingen: temper je verwachtingen. Minoxidil is een van de weinige werkbare stoffen die vrij verkrijgbaar zijn waar gedegen onderzoek achter zit dat de werkzaamheid aantoont. Je kunt minoxidil vinden in Dercos Technique Aminexil revitaliserende shampoo tegen haaruitval en Dercos Technique Aminexil Clinical 5, een haarkuur tegen haarverlies.

HAARUITVAL VERMINDEREN EN VOORKOMEN

Voor sterk haar is het belangrijk dat het goed gevoed wordt. Je lichaam heeft belangrijke voedingsstoffen nodig die de haargroei ondersteunen. Tekorten aan ijzer, zink en biotine, om er maar een paar te noemen, worden in verband gebracht met haarverlies. Het goede nieuws is dat haarverlies als gevolg van een tekort aan voedingsstoffen over het algemeen niet permanent is en kan worden verholpen door te zorgen dat je weer voldoende van die voedingsstoffen binnenkrijgt.

EEN OVERZICHT VAN ALLE TIPS TEGEN DUNNER WORDEND HAAR

Het is heel frustrerend als je ziet dat je haar dunner wordt, maar gelukkig kun je wel iets doen aan zwakker of minder haar. De beste tips:

- Was en gebruik conditioner regelmatig, maar niet te vaak
Te vaak wassen ontdoet je haar van noodzakelijke oliën, en onregelmatig wassen kan het haar dof en slap maken – vooral als je te veel droogshampoo gebruikt. Mik op twee, drie keer per week.

- Vergeet nooit een conditioner
Het gebruik van een conditioner na je wasbeurt zal het vochtgehalte verhogen en bescherming bieden tegen hitte vóór het stijlen. Kies bijvoorbeeld voor de Energie Anti-Haaruitval Conditioner of Vichy’s Balsem voor Voller Haar dat verzwakt haar helpt herstellen.

- Gebruik een conditionerend masker
Breng een keer per week een diep conditionerend masker aan voor extra hydratatie en glans, en laat het 15-20 minuten intrekken.

- Droog je haar aan de lucht of stijl voorzichtig
Wrijf een kleine hoeveelheid serum door je natte haar voordat je het gaat stijlen of aan de lucht laat drogen. Naast het toevoegen van glans en het tegengaan van pluis, helpen deze producten pluizen te voorkomen.

- Kies kapsels die geen extra spanning op je haar leggen
Een bepaald type haarverlies, tractiealopecia, wordt veroorzaakt door chronische stress op de haarzakjes, vaak als gevolg van te strakke haarstijlen. Behandel je tractie-alopecia in een vroeg stadium dan kun je je gewoonten aanpassen en voorkomen dat de aandoening verergert. In feite voorkom je zo dat het haarverlies permanent wordt.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE