Wat zijn pigmentvlekken?

Benieuwd hoe pigmentvlekken ontstaan, welke soorten er zijn en hoe je ze vermindert? Lees dan verder!

Wat veroorzaakt pigmentvlekken?

Donkere vlekken of hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door de overproductie van melanine in de huid door melanocyten. Deze extra melanine kan tal van oorzaken hebben.

  • Hormonen

  • Zo kunnen hormonen (zowel oestrogeen als progesteron) het melaninegehalte verhogen. Daarom krijgen zwangere vrouwen vaak donkere vlekken, beter bekend als zwangerschapsvlekken, die na de geboorte van het kind weliswaar weer lichter worden.

  • Leeftijd

  • Leeftijd kan ook de grootte van melanocyten (pigmentvlekken) vergroten. Daarom zie je meer ouderdomsvlekken bij oudere mensen.

  • Zonlicht

  • De meest voorkomende reden voor het ontstaan van pigmentvlekken blijft zonlicht. Het verhoogt de hoeveelheid melanine in de huid, waardoor het donkere vlekken veroorzaakt. Andere factoren, zoals huidirritatie als gevolg van acne, harsen en intensief scrubben, kunnen ook donkere vlekken veroorzaken.

    Welke delen van het lichaam worden het meest getroffen door pigmentvlekken?

    De delen van de huid die het meest worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de handen en het decolleté. Zelfs al smeer je die dagelijks in met zonnebescherming en smeer je om de twee uur bij (wat wordt aanbevolen) zullen deze delen van het lichaam altijd meer zon zien dan de ledematen die bedekt zijn onder kleding. Deze plekken zijn dus kwetsbaarder voor de vorming van donkere vlekken.

    Hoe kan ik de vorming van hyperpigmentatie voorkomen?

    Allereerst door dagelijks goed met een zonnebrandcrème met hoge factor te smeren, minimaal een breedspectrum SPF 30, liefst SPF 50. Het is daarbij ook belangrijk om, zeker op zonnige dagen, regelmatig bij te smeren. Een hoed en zonnebril kunnen hier ook bij helpen. De huid regelmatig exfoliëren kan ook helpen om het bovenste, gepigmenteerde laagje van de huid weer te verwijderen.

    Hoe kan ik bestaande pigmentvlekken verminderen?

    Een aantal ingrediënten kunnen goed helpen bij pigmentvlekken, waaronder vitamine C, niacinamide (ofwel vitamine B3) hydrochinon, kojinezuur en azelaïnezuur.

    Vitamine C kan worden gebruikt als een antioxidant die helpt voorkomen dat vrije radicalen oxidatieve schade aan de huid veroorzaken (wat onder meer kan leiden tot rimpels, fijne lijntjes en een doffe teint). Vitamine C remt ook enzymatische processen die melanine in de huid produceren, en daarom kan het helpen om donkere verkleuring van de huid te verminderen. Een ander bijkomend voordeel is dat vitamine C alleen probleemgebieden met pigmentatie oplicht, niet de rest van de huid.

    Niacinamide is een ingrediënt dat hyperpigmentatie enorm kan verminderen. Onder invloed van regelmatig gebruik van bijvoorbeeld een niacinamide serum wordt de teint meer helder en egaal. Het zogenaamde huidverlichtende effect van niacinamide komt in feite door de melanosoom-overdracht van melanocyten naar keratinocyten te remmen.

    In de behandeling van donkere vlekken is hydrochinon al meer dan vijftig jaar de gouden standaard op het gebied van hydrochinon. Je vindt dit ingrediënt zonder recept in concentraties van 2% of minder. Hydrochinon remt het enzym genaamd tyrosinase, dat helpt bij de aanmaak van melanine. Hoe minder tyrosinase er wordt geproduceerd hoe minder melanine er wordt geproduceerd. Daarnaast helpt het ook met bestaand pigment te elimineren.

    Kojinezuur (afgeleid van paddenstoelen of gefermenteerde rijst) wordt vaak gebruikt in huid-verlichtende producten en komt vaak voor in combinatie met hydrochinon voor optimale resultaten. Het werkt door een sleutelfactor in de activiteit van de pigmentcellen te onderdrukken.

    Het mogelijke risico van kojinezuur is allergische dermatitis, en daarom wordt het voornamelijk aangetroffen in relatief lage concentraties. Mensen met een gevoelige huid zouden alleen voor lagere doseringen moeten kiezen en dit ingrediënt ’s avonds moeten gebruiken, omdat ontsteking en irritatie door zonlicht bijwerkingen kunnen zijn. Het gebruik hiervan in combinatie met een zonnebescherming wordt daarom vaak aangeraden. Verwacht ook geen snelle resultaten; het kan enkele maanden duren voordat hyperpigmentatie verbetert met behulp van kojinezuur.

    Azelaïnezuur is een van nature voorkomend extract uit haver, tarwe of rogge dat de productie van abnormale pigmentatie verstoort. Een ander pluspunt: azelaïnezuur heeft antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het uitbannen van acne en de littekens die puistjes achterlaten.

    Producten van Vichy die helpen bij pigmentvlekken:

    - Liftactiv B3 Serum tegen Pigmentvlekken
    Dit serum is verrijkt met niacinamide en helpt de vorming van pigmentvlekken in de bovenste laag van de epidermis voorkomen. Tegelijkertijd verwijdert het zichtbare pigmentvlekken aan het huidoppervlak door te exfoliëren.

    - Liftactiv B3 Dagcrème tegen Pigmentvlekken SPF50
    Deze B3 dagcrème specifiek tegen pigmentvlekken bevat een anti-pigmentvlekken complex om pigmentvlekken te verminderen. Daarnaast bevat het een hoge zonbeschermingsfactor met SPF50 om verdere pigmentatie te voorkomen. Voor een optimale werking tegen pigmentatie kan het gecombineerd worden met het Liftactiv B3 serum.

    - Neovadiol Meno 5 Bi-Serum

    Dit serum gaat de zichtbare impact op de huid, waaronder pigmentvlekken, door hormoonschommelingen onder invloed van de menopauze tegen. De tweefasige formule biedt daarboven een frisse, aangename textuur die huidverslapping en rimpels tegengaat.

    Los van producten om direct op de huid te aan te brengen, kunnen behandelingen zoals lasers en chemische peelings helpen tegen hardnekkige vlekken.

    HUID DIAGNOSE

    MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

    BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

    START DE DIAGNOSE