Wat is SPF bij zonnecrèmes en waarom is het zo belangrijk?

Leer alles over zonnecrèmes, inclusief de precieze betekenis van het SPF-nummer op de verpakking en hoe de beschermingsfactor wordt berekend.

De zomer staat voor de deur, wat betekent dat we binnenkort weer kunnen genieten van de eerste zonnestralen. Maar let op, ook al lijkt die eerste zon misschien onschuldig, je huid kan er behoorlijke schade door oplopen. Bescherming is van het grootste belang voor een gezonde huid.

 

Zonbescherming speelt een cruciale rol in het behoud van een gezonde en goed verzorgde huid. Bij je huidverzorging moet je vooral letten op de SPF, die de mate van bescherming tegen UVB-stralen aangeeft.

Wat is SPF?

Zoals altijd in de zomer is voorzichtigheid geboden wanneer je huid wordt blootgesteld aan de zon. Bescherm je huid daarom tegen UVA- en UVB-stralen om verbranding door de zon, vroegtijdige huidveroudering en vooral huidkanker te voorkomen.


Het hele jaar door, en zeker tijdens de zomermaanden, is bescherming tegen UV-straling onmisbaar in een goede huidverzorging. De Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoe goed een product beschermt tegen UVB-stralen.


Wat betekent SPF eigenlijk? SPF staat voor Sun Protection Factor. Het SPF-getal geeft aan in hoeverre een zonnecrème de natuurlijke bescherming van je huid kan verhogen. Met een SPF van 30, bijvoorbeeld, is je huid 30 keer beter beschermd in vergelijking zonder zonbescherming. Vaak wordt dit getal geassocieerd met de duur van bescherming, wat betekent dat je huid in dit geval 30 keer langer beschermd zou zijn tegen de zon. Dit kan wel variëren afhankelijk van het tijdstip, de locatie en het seizoen. Daarom smeer je best elke 2 uur opnieuw, zeker bij intensieve blootstelling aan de zon.


Hou er rekening mee dat het SPF-getal slechts een schatting is. Andere factoren zoals transpireren, zwemmen, activiteiten in de zon, maar ook het fototype van je huid of de intensiteit van de zon spelen een rol bij de keuze van de index en het product dat het beste bij je huid past.


Er zijn duizend-en-één soorten zonnecrèmes op de markt. Je keuze hangt af van je huidtype, type blootstelling en je levensstijl. Onthoud dat geen enkele zonnecrème 100% bescherming biedt tegen de zon. Smeer regelmatig en combineer met een zonnebril, kleding en hoeden voor extra bescherming.

Wat zijn de verschillende soorten zonnecrèmes?

Er zijn twee verschillende soorten zonbescherming: huidverzorging met een fysische of chemische zonnefilter.

Producten met een fysische of minerale filter werken voornamelijk door UV-stralen te weerkaatsen. Bij skincare producten met een chemische (organische) filter absorbeert de filter UV-straling, om zo te voorkomen dat UV-stralen doordringen in de huid.

Er bestaan ook producten die zowel fysische als chemische zonnefilters bevatten, dus met een gemengd filtersysteem. 
Bij het kiezen van een zonnecrème let je best op je huidtype, persoonlijke voorkeuren, de geplande activiteiten en het beschermingsniveau van het product.


Fysische zonnefilters

Een gezond uitziend uiterlijk behouden, kan als je je huid beschermt tegen de zon. Fysische zonnefilters zijn hiervoor meer dan geschikt. Ze maken gebruik van minerale filters die straling weerkaatsen en je huid op die manier beschermen tegen UVA- en UVB-stralen, afhankelijk van hun samenstelling.


Voordelen van fysische zonnefilters

Tolerantie: Fysische zonnefilters worden over het algemeen goed verdragen en worden vaak aanbevolen voor een gevoelige of reactieve huid. 
Fotostabiel: Bij blootstelling aan zonlicht behouden ze een hoge stabiliteit zonder verlies van effectiviteit.


Nadelen van fysische zonnefilters

Zonnecrèmes die enkel gebruikmaken van fysische filters hebben helaas ook een aantal nadelen.
Laat een laagje achter op de huid: Zonder vermindering van de concentratie kunnen deze crèmes een (vettig) laagje achterlaten op de huid, wat als vervelend kan worden ervaren. 
Textuur: Ze voelen soms dikker aan en zijn lastiger uit te smeren, wat een minder prettig gevoel geeft bij het aanbrengen. 

Dankzij recente innovaties zijn er nu lichtere fysische zonnefilters met een zeer fijne deeltjesgrootte beschikbaar. Deze bieden betere cosmetische voordelen en maken dagelijks gebruik aangenamer.


Chemische zonnefilters

Een alternatief voor fysische zonnefilters zijn de zogenaamde chemische of organische zonnefilters die UV-stralen absorberen en vervolgens omzetten in een vorm van energie die de huid niet schaadt. 


Voordelen van een chemische zonnecrème

De belangrijkste voordelen van chemische zonnefilters: 
Lichtgewicht: Chemische filters zijn oplosbaar en laten bij het aanbrengen op de huid geen wit laagje achter. 
Selectief: Chemische filters kunnen specifieke straling absorberen, wat betekent dat er zeer effectieve filters beschikbaar zijn tegen zowel UVB- als UVA-straling, of filters die beide soorten straling tegengaan.
Veilig: Net als fysische filters zijn chemische filters getest op tolerantie en veiligheid, waardoor ze zijn goedgekeurd als ingrediënt in zonnecrèmes. 

Chemische zonnecrèmes zijn veelvoorkomend. Kies een product met een SPF die aansluit bij jouw behoeften en zorg ervoor dat het breedspectrum bescherming biedt tegen UV-straling. 

Welke SPF-factoren zijn er?

Het belangrijkste is om een breedspectrum zonnecrème te kiezen die bescherming biedt tegen zowel UVB- als UVA-straling. Als we de verschillende niveaus bekijken, wordt duidelijk welk percentage UVB-filtering elk van hen biedt:


SPF15: filterpercentage rond 93%.

SPF30: filterpercentage rond 97%.

SPF50: filterpercentage rond 98%. 

SPF50+ filterpercentage ongeveer 99%.

Geen enkele zonnecrème filtert 100% van de straling. Combineer het dus met andere zonbescherming, zoals kleding, een hoed, zonnebril en/of paraplu. Vergeet ook niet regelmatig te smeren, zeker bij felle zon en na elke duik in het water.

 

Er zijn verschillende beschermingsfactoren op de markt. De Europese Unie adviseert de volgende indeling:


Lage bescherming: SPF6 en SPF10.
Gemiddelde bescherming: SPF15, SPF20 en SPF25.
Hoge bescherming: SPF30 en SPF50.
Zeer hoge bescherming: SPF50+.

 

SPF50+

SPF50+ bescherming staat voor zeer hoge bescherming. Het wordt vooral aanbevolen voor mensen met een lichte, gevoelige huid die snel verbrandt. Naast zonnecrème is het belangrijk om ook fysieke bescherming zoals kleding en een hoed te dragen. Controleer ook altijd of je zonnecrème waterbestendig is. Als dit niet het geval is, ga dan niet zwemmen om te voorkomen dat de crème wordt afgespoeld. Als ze wel waterbestendig is, vergeet je dan niet opnieuw in te smeren na het zwemmen. Smeer je elke 2 uur opnieuw in bij felle zon.

 

SPF50

Deze factor biedt een hoge bescherming en is vooral bedoeld voor mensen met een lichte huid die moeilijk bruinen of die een gevoelige huid hebben. Zoals bij elke zonnecrème dien je het product elke twee uur opnieuw aan te brengen. Doe dit nog vaker als je zweet, sport, of na een duik in het water - zelfs als je zonnecrème waterbestendig is.

 

SPF30

Een van de manieren om je huid te beschermen tegen schadelijke effecten van UV-straling, is het gebruik van huidverzorgingsproducten met SPF30. Deze producten bieden een hoge bescherming tegen UVB-stralen en zijn vooral geschikt voor mensen met een lichte tot gemiddelde huidskleur die doorgaans makkelijk bruinen. 
Breng je zonnecrème bij voorkeur thuis al aan voordat je de zon ingaat en smeer elke twee uur opnieuw. Kies voor een waterbestendige variant als je gaat zwemmen en smeer opnieuw na iedere duik. 

 

SPF15

Aangezien UV-stralen de voornaamste veroorzaker zijn van huidschade, biedt SPF15 een gemiddelde bescherming.
Zelfs met een SPF15 kan je zonnebrand verminderen en zelfs voorkomen, op voorwaarde dat je voldoende crème gebruikt. Om je huid extra te beschermen, is het verstandig om tussen 12 en 16 uur uit de zon te blijven. Een handige tip: vermijd de zon als je schaduw korter is dan je eigen lengte. 

 

Voordelen van UVA-stralen en mogelijke schade

Net zoals bij UVB-stralen kan langdurige blootstelling aan UVA-stralen ernstige huidschade veroorzaken, zoals vroegtijdige veroudering, rimpels, verslapping, hyperpigmentatie en zelfs huidkanker. Deze zonnestralen dringen diep in de huid door en beschadigen de collageen- en elastinevezels, wat leidt tot een verminderde huidstructuur en -textuur.


Je huid beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen met de volgende voorzorgsmaatregelen:

• Om je huid te beschermen tegen zonnestralen, draag je best beschermende kleding zoals een hoed, zonnebril en een T-shirt met lange mouwen.

Gebruik een breedspectrum zonnecrème die zowel tegen UVB- als UVA-stralen beschermt. Er zijn verschillende manieren om UVA-bescherming te herkennen. Op sommige producten staat een UVA-symbool met een cirkel; dit betekent dat het product zowel tegen UVB- als UVA-stralen beschermt. Voor de beoordeling van UVA-bescherming wordt vaak de PPD-methode gebruikt, die in vivo bij mensen wordt gemeten, of de PF-methode, die de beschermingsfactor aangeeft.


Hoe dan ook is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen de voordelen en risico’s van UV-blootstelling en je huid goed te beschermen met de nodige maatregelen.

Kies een zonnecrème die past bij je huidtype en behoeften

Wil je je huid beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, dan moet je rekening houden met een aantal zaken. 


Als je van plan bent om te gaan zwemmen of verwacht te zweten, kies dan voor een waterbestendige en/of zweetbestendige formule. Dit type blijft langer zitten en beschermt beter.


Voor zowel een droge als vette huid is de textuur van het product van belang. Er zijn verschillende opties mogelijk, van crèmige texturen tot lichte en vloeibare lotions of zelfs tweefasige emulsies (combinatie van olie en water).


Houd ook rekening met hoe lang en intensief je in de zon zit en met hoe je huid op zonlicht reageert.


Het allerbelangrijkste is dat je een zonnecrème kiest die je ook daadwerkelijk gebruikt. Of het nu een crème, lotion, spray of stick is, het moet iets zijn wat je graag en regelmatig gebruikt.


Bij Laboratoires Vichy bieden we een ruim assortiment aan zonnebeschermingsproducten in verschillende texturen en formules, zodat ze zowel beschermen als aansluiten bij jouw huidtype en levensstijl.

Capital Soleil UV-Age Daily Fluïde SPF50+

De Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+ Zonnecrème van Vichy biedt breedspectrum bescherming tegen UVB- en UVA-stralen en is specifiek ontworpen om de tekenen van huidveroudering in het gezicht door zonblootstelling te verminderen. Deze zonnecrème combineert Netlock-technologie, die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van zonnefilters, anti-aging peptiden en niacinamide, waarvan bekendstaat dat het de huidteint egaliseert. Daarnaast is het verrijkt met Vichy’s Vulkanisch Water, rijk aan 15 mineralen die bijdragen aan het versterken van de huidbarrière.


Capital Soleil UV-AGE Daily SPF50+ van Laboratoires Vichy biedt niet alleen uitstekende zonbescherming, maar pakt ook huidoneffenheden en elasticiteitsverlies aan dankzij zijn anti-aging werking. De waterige fluïde is geschikt voor alle huidtypes en heeft een vloeibare textuur. Naast de breedspectrumbescherming, met een SPF50+ en een PPD van 46, trekt dit product snel in en prikt het niet in de ogen. De matte finish maakt het product ideaal voor dagelijks gebruik.

Capital Soleil UV Clear SPF50+ Anti-onzuiverheden 

De Capital Soleil UV-Clear SPF50+ Anti-onzuiverheden is speciaal ontwikkeld voor een onzuivere huid. Vichy is een gerenommeerd huidverzorgingsmerk dat zich richt op het ontwikkelen van producten op maat van diverse huidbehoeften.


Deze zonnecrème heeft een beschermingsfactor (SPF) van 50+, wat staat voor hoge bescherming tegen schadelijke zonnestralen. Ultraviolette (UV) stralen kunnen schade aan je huid veroorzaken, zoals zonnebrand, vroegtijdige huidveroudering en een verhoogd risico op huidkanker. Daarom is het belangrijk om zonnecrème met een passende SPF te gebruiken.


Wat de Capital Soleil UV-Clear SPF50+ bijzonder maakt, is de specifieke formule voor een huid gevoelig voor onzuiverheden. Een huid die neigt naar acne of gemakkelijk puistjes ontwikkelt, heeft speciale zorg nodig. Dit product van Vichy is zo samengesteld dat het de poriën niet verstopt en het ontstaan van onzuiverheden helpt te voorkomen.


Deze zonnecrème van Vichy biedt meer dan alleen bescherming tegen de zon. Het bevat hydraterende ingrediënten om de huid zacht en soepel te houden, en helpt ook om overtollig talg op de huid onder controle te houden, ideaal voor mensen die last hebben van puistjes.


Met de ultralichte Netlock-technologie zorgt deze crème voor een gelijkmatige verspreiding van de aanwezige zonnefilters. Daarnaast bevat het ingrediënten zoals niacinamide, bekend om zijn kalmerende werking. Capital Soleil UV Clear SPF50+ laat geen witte vlekken achter en wordt naadloos opgenomen door de huid.


Samengevat is Vichy's Capital Soleil UV-Clear een zonnecrème met hoge bescherming, specifiek voor de onzuivere huid. Naast bescherming tegen UV-stralen, houdt het de huid gehydrateerd en reguleert het de talgproductie. Hoewel resultaten kunnen variëren, is het raadzaam om een dermatoloog te consulteren om te beoordelen of dit product aan je individuele behoeften voldoet.

 

Capital Soleil Cell Protect Onzichtbare Fluïde Spray SPF50+

Capital Soleil Cell Protect Onzichtbare Fluïde Spray SPF50+ biedt zeer hoge breedspectrumbescherming en filtert UVA-, UVB- en lange UVA-stralen. Bovendien bevat het antioxidanten die beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. De waterbestendige, lichte en transparante textuur maakt deze zonnecrème perfect voor buitenactiviteiten.


Deze spray combineert het Vulkanisch Water van Vichy met hyaluronzuur en de innovatieve Netlock-technologie. Voor wie optimale zonbescherming wenst, is deze spray ideaal: het pakt zonschade op cellulair niveau aan en laat geen witte vlekken achter op de huid.

Capital Soleil Cell Protect Onzichtbare Fluïde Spray SPF30

Capital Soleil Cell Protect Onzichtbare Fluïde Spray SPF30 levert een viervoudige zonbescherming: tegen UVB, UVA, lange UVA-stralen en biedt antioxidant bescherming die de schadelijke effecten van vrije radicalen op de huid tegengaat. De ultralichte formule is hypoallergeen en geschikt voor alle huidtypes. De onzichtbare finish trekt snel in en maakt de huid zacht en beschermd.

Wanneer moet ik zonnecrème gebruiken?

Voor optimale bescherming adviseren experts om zonnecrème rijkelijk en gelijkmatig aan te brengen. Breng het thuis al aan voordat je in de zon gaat zitten en smeer jezelf opnieuw in zodra je ter plaatse bent. Smeer je om de twee uur in bij intensieve blootstelling, na elke zwembeurt of als je transpireert - zelfs als je crème waterbestendig is. Besteed extra aandacht aan vaak vergeten gebieden zoals de nek, het voorhoofd, de oren en de bovenkant van je voeten.


De hoeveelheid zonnecrème die je aanbrengt en de frequentie waarmee je dit doet, zijn cruciaal. Spuit de spray rijkelijk op je huid en verdeel deze goed voor een evenredige bescherming.

Door deze maatregelen te volgen, kun je volop genieten van buitenactiviteiten terwijl je het risico op zonnebrand en zonneschade minimaliseert.

 

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE