Steeds meer dagcrèmes bevatten SPF – een makkelijke manier om zonbescherming aan je routine toe te voegen. Maar beschermen ze net zo goed als een gewone zonnebrandcrème?
Qua textuur zijn dagcrèmes met SPF vaak lichter en dunner, terwijl zonnebrandcrèmes meestal een rijkere formule hebben. Maar dat zegt niks over de effectiviteit. Producten met SPF worden allemaal volgens dezelfde normen getest, of het nu een dagcrème of zonnebrandcrème is.
Strenge regelgeving en hoe je SPF echt gebruikt
In Nederland, waar de regelgeving rond zonbescherming zeer strikt is, worden gezichtscrèmes met SPF beschouwd als secundaire zonbeschermingsproducten. Dit betekent dat hun primaire functie huidverzorging is, niet zonbescherming. Alleen producten met SPF 15 of hoger tellen mee.
Belangrijk om te weten: de hoeveelheid die je aanbrengt maakt een heel groot verschil. Om de SPF-waarde op de verpakking te halen, moet je 2 mg per cm² huid smeren. In de praktijk smeren de meeste mensen veel minder, zeker bij dagcrèmes met SPF. Hierdoor ben je minder beschermd dan je denkt. In de praktijk komt dit neer op ¼ theelepel voor het gezicht en 1 theelepel per lichaamsdeel.
Zelf mengen? Geen goed idee
Je dagcrème en zonnebrand mengen lijkt misschien handig, maar dat kun je beter laten. Dit kan de werking van de zonnefilters verzwakken en ervoor zorgen dat actieve ingrediënten elkaar tegenwerken. Het beste is om beide producten in laagjes aan te brengen.
Smeer minimaal SPF 30
Niet alle dagcrèmes met SPF zijn gelijk. Wil je een goede bescherming, kies dan altijd een gezichtscrème met een SPF van minimaal 30. Zo combineer je hydratatie met effectieve zonbescherming.
Zonbescherming is meer dan alleen SPF
Of je nu een zonnebrandcrème of een dagcrème met SPF gebruikt, extra maatregelen blijven nodig. Denk aan het dragen van een hoed, het opzoeken van schaduw en het vermijden van directe zon op piekmomenten.