VERBRAND DOOR DE ZON: TIPS VOOR EEN VERBRAND GEZICHT

In dit artikel vertellen wij wat te doen tegen een verbrande huid, hoe roodheid snel te verminderen en de verbrande huid zoveel mogelijk te herstellen.

WAAROM WORDT JE HUID BRUIN EN RAAKT HET MOGELIJK VERBRAND?

De zon begint te schijnen, je huid absorbeert vaker UV-stralen, en nu begint er een proces: de huid past zich aan om zichzelf te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. De opperhuid wordt dikker en je lichaam zal bruin kleuren. Inderdaad, je bruine velletje is dus eigenlijk een soort beschermend schild ingezet door je lichaam. Die bruine kleur op je huid wordt ook wel pigmentatie genoemd. De pigmentcellen, melanocyten, maken meer melanine aan zodra de zon schijnt. Zo ontstaat er een bruine huid. Bij geleidelijke en lichte blootstelling aan de zon is de huid goed in staat om zichzelf op deze manier te beschermen. Wanneer iemand bruin is, spreken we vaak van een ‘gezonde kleur’. Terwijl het bruin worden van de huid vooral een maatregel is van de huid om zichzelf te beschermen tegen de zon. Een verkleuring van de huid is niet per se slecht, maar een verbrande huid kan zeer grote gevolgen hebben.

IS MIJN GEZICHT VERBRAND?

Er is sprake van zonnebrand als je huid vlammend rood is. Dit gebeurt wanneer de huid wordt blootgesteld aan te veel UV-straling. De huid wordt vervolgens rood omdat de bloedvaten in je huid verwijden. De verbrande huid voelt ook trekkerig aan. Dit komt doordat het vocht uit je huid wordt onttrokken en gedehydrateerd raakt. Wat te doen tegen een verbrande huid? Hier gaan we verderop in dit artikel dieper op in. Alvast een tip: voor het herstelproces van je verbrande huid is het zaak deze extra goed te hydrateren. Dit kun je doen door genoeg te drinken. Daarbij is het ook een aanrader om een vochtinbrengende crème zoals Aqualia Rijk te gebruiken. SPF is onontbeerlijk en kan op meerdere manieren veel voor je (ook niet verbrande) huid betekenen.

‘De eerste stappen bij zonverbranding: hydrateren, dorstlessen en je verbrande huid zoveel mogelijk verkoelen’

WAAROM VERVELT MIJN VERBRANDE HUID?

Het vervellen van de verbrande huid is een mechanisme van het lichaam om van beschadigde cellen af te komen. In feite laat na zonnebrand de bovenste huidlaag (hoornlaag) los, om plaats te maken voor een nieuw laagje huid. Een natuurlijk proces dat ervoor zorgt dat mogelijke schadelijke cellen worden afgestoten. Advies: trek je huid vooral niet zelf los, aangezien de al beschadigde huid hierdoor alleen maar verder gekrenkt kan worden. Bovendien kan dit leiden tot infecties. Verder kun je vervellen gelukkig tegengaan en hiernaast mooi, veilig bruin blijven.

‘De parasol beschermt je niet goed tegen UV, want via bepaalde oppervlakken – zoals zand of water – kan schadelijk zonlicht weerkaatsen’

WAT IS DE BESTE MANIER OM MIJN VERBRANDE HUID TE VERZORGEN?

Beperk de schade van zonnebrand door zo snel mogelijk in actie te komen. Denk niet dat de parasol je genoeg beschermt, want via bepaalde oppervlakken – zoals zand of water – kan het UV-licht weerkaatsen. Lig je op het strand? Trek dan gauw wat kleren aan om de huid te bedekken of sla een handdoek om je heen. Vervolgens is het dus belangrijk dat jij je verbrande huid goed hydrateert. Drink veel water en gebruik een aftersun om de uitdroging tegen te gaan. Tot slot is het belangrijk dat je huid kan afkoelen. Hieronder een aantal tips op een rij om de huid te helpen afkoelen.

TIP 1 BIJ VERBRANDE HUID: LAUWWARM BAD OF VERKOELENDE DOUCHE

Laat je oververhitte, verbrande huid zo snel mogelijk afkoelen door een verkoelend bad te nemen. Dit helpt bij verbranding. Je kunt ook tijdens het douchen de temperatuur langzaam verlagen, zodat je huid een frisse boost krijgt. Wrijf jezelf achteraf niet droog, maar dep met de handdoek zodat je jezelf niet onnodig pijn doet.

TIP 2 BIJ VERBRANDE HUID: KOUD WASHANDJE

Een verbrand gezicht of lichaam kan je ook verkoelen met een koud washandje of een kompres. Ideaal als je bijvoorbeeld je nek bent vergeten in te smeren. Zo kan je zonnebrand aanpakken op de plekken waar het nodig is en pijn verminderen. Vraag je je af hoe lang die verbrande huid rood blijft? Dit zal het in ieder geval sussen.

TIP 3 BIJ VERBRANDE HUID: KOMKOMMERSCHIJFJES

Een komkommer bestaat voor het grootste gedeelte uit water, daarom zal het je helpen bij de hydratatie die hard nodig is nu je een verbrand gezicht of lichaam hebt. Komkommer zit niet voor niets in tal van huidverzorgingsproducten verwerkt, want deze groente bevat veel voedingsstoffen die goed zijn voor je huid. Zeker bij zonnebrand. Je kunt schijfjes komkommer inzetten om de pijnlijke huid te kalmeren.

TIP 4 BIJ VERBRANDE HUID: ALOË VERA

Aloë vera wordt ook in veel verzorgingsproducten verwerkt, maar je zou de sappen uit de plant ook direct kunnen gebruiken. De gelachtige substantie kan je over de verbrande huid smeren om de pijn te verzachten en de huid te helpen met voldoende vocht. Vichy’s minerale, verzachtende gezichtsmasker bevat kalmerende aloë vera en verzachtend dropextract. Het verlicht de gestreste huid.

TIP 5 BIJ VERBRANDE HUID: VOORLOPIG UIT DE ZON!

Je huid heeft de tijd nodig om te herstellen van zonnebrand. Vermijd de zon zoveel mogelijk, vooral tussen 11 uur s ‘ochtends en 3 uur s ‘middags. Draag een hoed en trek lange, ruim zittende kleren aan zodat je verbrande huid de hitte kwijt kan. Wel op pad: smeer je dan goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor zoals Capital Soleil Dry Touch SPF 50+ met een matterend effect. Naast UV-beschermend werkt deze formule ook anti-vervuiling en anti-oxidant.

TIP 6 BIJ VERBRANDE HUID: HYDRATEREN

We kunnen het niet genoeg benadrukken indien je een verbrand gezicht of lichaam hebt: hydrateren, hydrateren en hydrateren. Zeker in het geval van ernstige, pijnlijke verbranding is het belangrijk dat je je huid van vocht voorziet. Dus drink voldoende water. Overigens niet alleen belangrijk met een verbrand gezicht, maar ook als je bruin wil blijven. Vooral op vakantie in warme oorden mag en wil je voldoende H2O drinken niet overslaan. Hiernaast kan een intensief hydraterende crème helpen, waaronder de rehydraterende Aqualia Rijk of de verfrissende en daardoor heerlijk verkoelende booster Minéral 89 met voor 89% mineraliserend thermaal water.

LANGDURIGE GEVOLGEN VAN ZONNEBRAND: ZONSCHADE EN PIGMENTVLEKKEN

Is de huid verbrand dan zijn de huidcellen ernstig beschadigd en kan het DNA ook veranderen. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn wat UV-stralen precies met je huid doen. Gevolg van een ernstig verbrand gezicht: hyperpigmentatie, ofwel pigmentvlekken. Die hoef je niet meteen te zien, maar kunnen op latere leeftijd ineens opduiken. Pigmentvlekken ontstaan als de melanocyten in je huid te veel melanine aanmaken. Hyperpigmentatie kan meerdere oorzaken hebben, maar het kan getriggerd worden door een verbrand gezicht. Hyperpigmentatie is de reden voor ontsierende pigmentvlekken. Deze vlekken komen met name voor op lichaamsdelen die worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de hals, het decolleté en de armen. Hiernaast kun je door zonnebrand ook een vervelende zonneallergie ontwikkelen.

VOORKOMEN VAN EEN VERBRANDE HUID EN ZONSCHADE

Natuurlijk, voorkomen is beter dan genezen. Als je huid eenmaal is verbrand dan kun je deze met liefde verzorgen, maar het kwaad is eigenlijk al geschied. Je huid is beschadigd. Daarom hierbij onze tips om een verbrande huid zoveel mogelijk te voorkomen:

VOORKOMEN ZONNEBRAND: DAGCRÈME MET SPF

Zowel in de zomer als winter loop je kans op zonschade. Bescherm je huid gedurende de dag met een dagcrème van Aqualia Thermal met optimale UV-bescherming. 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

VOORKOMEN ZONNEBRAND: HYDRATERENDE SPF MIST

Terrasje pakken? Neem dan een hydraterende mist met SPF 30 mee. Deze zonnebrand is onzichtbaar wanneer je hem aanbrengt en past gemakkelijk in je tas.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE