Pigmentvlekken: oorzaken en behandeling

Benieuwd hoe pigmentvlekken ontstaan, welke soorten er zijn en hoe je ze vermindert? Lees dan verder!

De beste crèmes om pigmentvlekken te verminderen en te voorkomen

Struggle je met pigmentvlekken en weet je niet waardoor ze veroorzaakt worden? Klaar om ze aan te pakken, maar geen idee hoe? In dit artikel ontdek je de verschillende soorten vlekken, de meest voorkomende oorzaken en de beste behandelingen om ze te verminderen.

Wat zijn die bruine vlekjes op mijn huid?

De conditie van onze huid weerspiegelt wat er zich afspeelt in ons lichaam. Pigmentvlekken ontstaan namelijk door veranderingen in ons huidmechanisme, beïnvloed door erfelijke en omgevingsfactoren (exposoom), een (ongezonde) levensstijl, hormonen en soms zelfs door een bepaalde huidaandoening. Duik mee in de belangrijkste oorzaken van hyperpigmentatie.

Oorzaken van hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie wordt in de eerste plaats veroorzaakt door een overproductie van melanine in de huid, wat leidt tot donkere vlekken. Genetica speelt hier zeker een belangrijke rol in, maar ook interne en externe factoren én leeftijd beïnvloeden onze huid.

Al deze factoren samen vormen het Exposoom, een concept dat in 2005 geïntroduceerd werd door de epidemioloog Christopher Wild. Volgens zijn theorie omvat het exposoom een geheel van factoren waaronder UV-stralen, roken, temperatuurschommelingen, voeding, stress, slaapgebrek en (lucht)vervuiling. Hij categoriseerde ze in interne, externe en biologische factoren.


  • Blootstelling aan UV-straling is de hoofdoorzaak van huidpigmentatie. Hoewel UV-stralen bijdragen aan de productie van vitamine D, is overmatige blootstelling aan UVA schadelijk voor je huid. Dit kan tot vroegtijdige huidveroudering en zelfs tot huidkanker leiden. Vergeet dus niet om dagelijks zonnebrandcrème te smeren, zeker bij felle zon.
  • Hormonale veranderingen kunnen de productie van melanine beïnvloeden. Dat manifesteert zich vaak in de vorm van vlekjes in het gezicht.
  • Naast blootstelling aan de zon, speelt ook de leeftijd een belangrijke rol. Ouderdomsvlekken ontstaan door een disbalans in de melanineproductie van de huidcellen.
  • Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van donkere vlekken, vooral halverwege de buik, in het gezicht en rond de oksels. Een zwangerschap zorgt ervoor dat het vrouwelijke lichaam aanzienlijk meer vrouwelijke hormonen (oestrogeen) produceert, wat de melanineproductie stimuleert.
  • Huidletsels, zoals brandwonden, littekens en infecties, kunnen hyperpigmentatie veroorzaken.
  • Overgevoeligheid voor medicijnen: Sommige medicijnen, waaronder ibuprofen en naproxen, kunnen de huid gevoeliger maken voor zonlicht dan normaal. Vooral bij overmatige of onbeschermde blootstelling aan de zon verhoogt dit de kans op headleasies en vlekken.
  • Huidaandoeningen: Sommige huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis, psoriasis en acne, kunnen leiden tot hyperpigmentatie en vlekken op de huid.
  • (Lucht)vervuiling: Uitlaatgassen, fossiele brandstoffen en andere vervuilende stoffen genereren vrije radicalen die op hun beurt melanocyten (over)stimuleren. Dit uit zich vaak in vlekken op de huid.

Ook roken, stress en slaapgebrek hebben een directe invloed op huidveroudering, maar zijn niet de grootste boosdoeners voor huidvlekken.

Soorten gezichtsvlekken

De kleur van huidvlekken varieert van licht tot donker en wordt vaak veroorzaakt door veranderingen in de huidpigmentatie of schommelingen in het melanineniveau op bepaalde plekken in het gezicht. Terwijl de meeste vlekjes onschadelijk zijn, kunnen sommige wijzen op gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken we de verschillende types huidvlekken en hoe je ze kan herkennen.

 

Zonnevlekken

Blootstelling aan de zon is de voornaamste oorzaak van pigmentvlekken. Onder invloed van UV-stralen produceren pigmentcellen (melanocyten) in de opperhuid meer melanine, wat leidt tot ongelijkmatige pigmentatie. Door je huid elke dag te beschermen met een voldoende hoge SPF zonnecrème, help je dit soort vlekken te voorkomen.

 

Lentigo senilis

Huidvlekken ontstaan door ouderdom en (langdurige) blootstelling aan de zon. Als je je huid je hele leven lang blootstelt aan de zon, verandert de pigmentatie van je huid en ontstaan huidvlekken.

Ouderdomsvlekken, ofwel seniele lentigines of zonnevlekken, ontstaan door een natuurlijke huidveroudering en een verminderde melanineproductie. Deze kleine bruine vlekjes zijn doorgaans onschadelijk en vragen weinig tot geen behandeling, maar zijn wel de eerste tekenen van huidbeschadiging en -veroudering.

 

Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie ontstaat door een overproductie van melanine, met donkere vlekjes als gevolg. Deze huidaandoening komt voor in de vorm van ongelijkmatige vlekken of donkere zones op de huid, en kan duiden op lentigoines (zonnevlekken of ouderdomsvlekken), melasma (gerelateerd aan hormonale veranderingen) of  postinflammatoire vlekken (na huidletsels).

 

Hypopigmentatie

Hypopigmentatie, het tegenovergestelde van hyperpigmentatie, ontstaat door een verminderde of ontbrekende melanineproductie in de huid. Dit melaninetekort is vaak het gevolg van een verstoring in de melanocyten door veroudering en/of schade door UV/UVA-stralen. Veel mensen vinden deze witte huidvlekjes niet mooi en zelfs storend. We raden aan om een dermatoloog te consulteren om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

 

Sproeten in het gezicht

Sproeten zijn veelvoorkomende, kleine vlekken op de huid als gevolg van melanine-ophopingen. Ze zijn erfelijk en komen vaker voor bij mensen met een lichte huid. Hoe meer blootstelling aan de zon, hoe meer sproetjes verschijnen.  

Mensen met een lichte huid hebben vaker sproeten dan mensen met een donkere huid. Dat komt door de onregelmatige melanineverdeling (pigment) in hun huid. Sproeten zijn niet gevaarlijk, het zijn goedaardige pigmentvlekjes. Het minder goede nieuws is dat sproetjes wel een teken zijn van een gevoelige en kwetsbare huid. Bescherming tegen UV-stralen is cruciaal voor lichtere huidtypes.  

Sproeten zijn genetisch bepaald, waardoor je ze niet volledig kunt voorkomen. Je kunt ze wel verminderen door je huid te beschermen met zonnecrème, de zonnebank te vermijden en huidverzorging te gebruiken om je huidtint te egaliseren en te herstellen.

Wat is een anti-pigmentcrème en waarvoor wordt het gebruikt?

Wil je weten hoe je huidvlekken kan verminderen? Ontdek hier de geheimen van een anti-pigmentcrème, een waardevolle bondgenoot tegen huidoneffenheden.

Crèmes tegen pigmentvlekken zijn ontwikkeld om pigmentvlekken of hyperpigmentatie te verminderen.


Hoe werkt een depigmenterend product?

De actieve bestanddelen in behandelingen en crèmes tegen pigmentatie zijn zodanig ontwikkeld dat ze hyperpigmentatie op twee fronten bestrijden:


  • Door de aanmaak van melanine te verminderen: Depigmenterende crèmes temperen de productie van melanine, wat de vorming van hyperpigmentatie en pigmentvlekken tegengaat.
  • Door het bevorderen van celvernieuwing: Hierdoor worden dode huidcellen afgevoerd en vernieuwen de bovenste huidlagen zich sneller.

Hoe breng je een anti-pigmentcrème aan?

Denk je eraan om een anti-pigmentcrème toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine? Zorg dan dat je de crème op het juiste moment aanbrengt voor een optimaal resultaat.

Stap voor stap richting de beste ochtendroutine 

Zo integreer je een anti-pigmentcrème in je dagelijkse huidverzorgingsroutine om vlekjes te verminderen. 

1. Gezichtsreiniging

Een eerste belangrijke stap in je huidverzorgingsroutine is het reinigen van je gezicht. Door grondig te reinigen, verwijder je overtollig talg en voorkom je verstopte poriën, wat helpt tegen puistjes en onvolkomenheden. Reinig je gezicht met je vertrouwde cleanser, spoel met water en dep je huid droog met een zachte handdoek.


2. Depigmenterend serum

Na het reinigen is het tijd voor een anti-pigmentbehandeling. Serums zijn een waardevolle aanvulling op je huidverzorgingsroutine vanwege hun hoge concentratie actieve ingrediënten en hun vermogen om diep in de huid door te dringen. 

Kies een serum dat depigmentatie bevordert en celvernieuwing stimuleert. Breng het gelijkmatig aan op je gezicht en masseer het zachtjes in, vermijd je ogen. Wacht even tot het serum volledig is opgenomen voordat je verdergaat naar de volgende stap.

3. Breng een anti-pigmentcrème aan

Breng de anti-pigmentcrème gelijkmatig aan, maar vermijd het gebied rond je ogen. Masseer in met ronddraaiende bewegingen totdat het volledig is opgenomen. 

4. Eindig met zonnebrandcrème

Na het aanbrengen van je anti-pigmentcrème is het tijd voor een zonnecrème, een onmisbare stap die vaak over het hoofd wordt gezien. Een anti-pigmentcrème maakt je huid soms gevoeliger voor zonlicht. Bescherm je huid daarom elke dag tegen de zon. Smeer je elke 2 uur opnieuw in bij langdurige blootstelling, of wanneer de zon op haar felst is.  

Sommige depigmenterende producten bevatten ingrediënten met een SPF-bescherming. Als je anti-pigmentcrème een hoge SPF-waarde bevat, is een aparte zonnecrème vaak overbodig. Dagelijkse UV-bescherming blijft wel heel belangrijk.


Stap voor stap richting de beste avondroutine

Je kan je anti-pigmentatie verzorging ook integreren in je avondroutine om de effectiviteit te verhogen. De stappen zijn vergelijkbaar met die van je ochtendroutine.  

1. Reinigen van je gezicht

Stap één is het reinigen van je huid. Deze stap helpt onzuiverheden, overtollig talg en dode huidcellen te verwijderen. Kies een gezichtsreiniger die aansluit bij je huidtype. Maak je gezicht nat, breng de reiniger aan en masseer zachtjes in.  Spoel je gezicht af met lauw water en droog af met een zachte handdoek. Als alternatief kun je ook kiezen voor reinigingsproducten zonder spoeling, zoals toners of reinigingscrèmes.

2. Depigmenterend serum

Zoals eerder benoemd, is een grondige behandeling essentieel voor de beste resultaten. Breng je anti-pigmentserum aan op een schone en droge huid. Verdeel het serum gelijkmatig over je gezicht en masseer het in tot het volledig is opgenomen.

3. Breng een anti-pigmentcrème aan

Is het serum volledig ingetrokken? Dan is het tijd voor een anti-pigmentcrème. Smeer de crème op de pigmentvlekjes of smeer een dunne laag over je hele gezicht. 

Top 4 anti-pigment producten aanbevolen door dermatologen

Hieronder vind je een selectie aan huidverzorgingsproducten tegen pigmentvlekken.

Liftactiv B3 Serum

Het Liftactiv B3 Serum heeft een drievoudige werking: het pakt onzuiverheden, rimpels en een doffe teint aan. Het bevat niacinamide met een anti-aging en homogeniserende werking, glycolzuur en exfoliërende werkstoffen, peptiden tegen rimpels en vitamine Cg voor een egale en stralende huid.

Liftactiv B3 Dagcrème tegen pigmentvlekken SPF50

Liftactiv B3 Dagcrème tegen pigmentvlekken met SPF50 helpt de intensiteit van pigmentvlekjes te verbeteren, vermindert rimpels en biedt een breedspectrum UV-bescherming. De formule bevat niacinamide tegen pigmentvlekken en SPF50 voor hoge bescherming tegen UV-straling.

Capital Soleil UV-age Daily SPF50+ Zonnecrème

CAPITAL SOLEIL UV-Age Daily biedt dagelijkse SPF50+ bescherming tegen UVB- en UVA-stralen. Hiermee worden tekenen van vroegtijdige huidveroudering door zonblootstelling, zoals rimpels en vlekken, tegengegaan. Dankzij de Netlock-technologie zorgt het voor een gelijkmatige bescherming. Het helpt ook rimpels en pigmentvlekken te verminderen dankzij de anti-aging peptiden en niacinamide.

Capital Soleil UV-Clear SPF50+ bescherming voor een onzuivere huid

Capital Soleil UV-age Daily SPF50+ Zonnecrème

CAPITAL SOLEIL UV-Age Daily biedt dagelijkse SPF50+ bescherming tegen UVB- en UVA-stralen. Hiermee worden tekenen van vroegtijdige huidveroudering door zonblootstelling, zoals rimpels en vlekken, tegengegaan. Dankzij de Netlock-technologie zorgt het voor een gelijkmatige bescherming. Het helpt ook rimpels en pigmentvlekken te verminderen dankzij de anti-aging peptiden en niacinamide.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE