Wat is exfoliëren en waarom is het een aanrader voor elk huidtype?

Exfoliëren, iedereen heeft het erover. Van huis uit heb je vast meegekregen: niet met make-up naar bed, je huid goed schoonmaken.

Wat is exfoliëren?

Het exfoliëren ofwel peelen van de huid: dit is simpelweg een handeling waarbij je dode huidcellen verwijdert zodat zich een prachtig, nieuw velletje kan openbaren. Ofwel, kersvers gegenereerde huidcellen die blaken van gezondheid. Waarom zou je je hier druk om maken, vraag je je misschien af. Je hebt een drukbezette baan, misschien kinderen, je sociale leven, je ochtend- en avondritueel. Moet er nu ook nog gepeeld worden? Het kan je huidstructuur wel heel mooi polijsten, dus er wat extra minuten voor vrijmaken op, zeg, een zondag is zo’n slecht plan nog niet.

Waarom je gezicht exfoliëren?

Van een rijpe huid met rimpeltjes tot een acne-gevoelige huid, simpelweg onzuiverheden op zijn tijd of veel pigmentatie in het gezicht door overmatige blootstelling aan de zon: bijna elk huidprobleem verbetert door exfoliëren. Alleen behoeft elke huidaandoening net een andere soort exfoliant.

Wanneer beginnen met exfoliëren?

Nog zo’n hamvraag, wat is nu de beste leeftijd waarop exfoliëren echt een verschil maakt. Huidexpert Karin Voorkamp stelt het volgende voor: ‘Vanaf je twintigerjaren kun je langzaam beginnen met exfoliëren, terwijl je vanaf je dertigerjaren wellicht wil overwegen om af en toe eens een milde peeling of microdermabrasie-sessie te nemen. Denk eens per maand.’ In je veertigerjaren mag je een tandje bijzetten: verhoog de frequentie van het exfoliëren.

Dit is namelijk het moment in je leven waarop je huid dunner wordt en daarbij nog gevoeliger voor omgevingsfactoren, zoals een vervuilde lucht. Tegelijkertijd beginnen op je veertigste de natuurlijke enzymen in de huid minder hard en effectief te werken aan het verwijderen van dode huidcellen, zodat ze langer blijven hangen en daarmee voorkomen dat je huid licht reflecteert. Resultaat: een doffe, grijzige ondertoon. Hierom wordt exfoliëren dus vooral ook aanbevolen bij een rijpere huid, voor vrouwen in, na en tijdens de overgang. Wil je überhaupt meer weten over de gevolgen van de overgang op de vrouwenhuid? Bezoek dan vooral eens ons overgangsplatform dat geheel in het teken staat van de overgang, met persoonlijke verhalen maar ook advies van artsen.

Wat moet ik weten voordat ik begin met exfoliëren?

Alvast een spoiler: oefening baart kunst als het op exfoliëren aankomt. Zo kunnen sommige mensen prima wegkomen met een heftige formule waarmee snel resultaat wordt geboekt, waar anderen echt voor een mild product moeten kiezen. Trial and error, dus. Reageert je huid met veel roodheid en irritatie? Schroef dan terug hoe vaak je exfolieert (van driemaal wekelijks naar eens in de week) en kijk eens of je een zachtere exfoliant kunt vinden. Zo leer je je huid steeds beter kennen. Als je de huid namelijk overbehandelt – tekenen: vlammende roodheid en irritatie – dan kun je deze juist (ontstekings)gevoeliger maken. Tegelijkertijd is het gebruik van een exfoliator in het begin altijd wennen, dus het is even door de zure appel (ofwel, een rode, schilferende huid) heen bijten. Aan de ene kant haal je dode huidcellen weg om celgroei te bevorderen en een heldere, frisse gloed tevoorschijn te toverzijds. Anderzijds, semi-schuur je je gezicht wel. De sleutel tot succes: balans.

Exfoliëren of scrubben: wat zijn de beste manieren om te peelen?

Er zijn verschillende manieren waarop je thuis aan het peelen kunt slaan. Zo kun je bijvoorbeeld ook je huid onder handen laten nemen bij een dermatoloog, die in het geval van exfoliëren een fruitpeeling of microdermabrasie kan voorstellen. Vanuit je eigen badkamer kun je voor het volgende gaan:

  • Fysiek exfoliëren: met een scrub, een ruw washandje (overgewaaid uit Japan: de konjac-spons) of een microdermabrasie-machine;
  • Chemisch exfoliëren: met veilige zuren voor huidverzorging waaronder Glycolzuur, Salicylzuur, Melkzuur, etcetera.
  • Juiste exfoliant voor jouw huid: AHA (Glycolzuur) of BHA (Salicylzuur)

    De huid is een magisch orgaan dat zichzelf kan vernieuwen en continu een nieuw huid opbouwt. Bijzonder, niet? Voor een optimaal functioneren van de opperhuid is het weliswaar ook nodig dat er zelf wat werk in te stoppen: regelmatig, maar met zachte hand exfoliëren. Hiervoor kun je kiezen voor een mix van chemische en fysieke exfoliators.

    Kies voor een diepzuiverende cleanser (zoals Normaderm reinigingsgel, met Salicylzuur, bij een vette huid), een extreem milde scrub (zoals Normaderms 3-in-1 reiniger, met cleanser, peeling en masker in één voor een gevoelige huid met onzuiverheden) en een milde chemische exfoliant.

    Trouwens, zelfs bij het gebruik van een katoenen watje is er al sprake van fysiek en chemisch exfoliëren. Zie het als een workout, voor je huid. Maar net zoals bij het begin van elke nieuwe sport, kun je niet meteen een marathon lopen. Bouw het rustig op. Als je wat huiverig bent voor exfoliëren: begin met het reinigen van je huid met een washandje. Kan je huid wel iets meer gebruiken? Gebruik dan een exfoliërend product met een kleine korrel.

    Een droge of gevoelige huid en exfoliëren: AHA of BHA

    Een droge en schilferige huid? Doorgaans is er dan sprake van een opstapeling van huidcellen op de opperhuid. Exfolieer hierbij met Glycolzuur om het natuurlijke epidermale omzetproces van huidcellen te versnellen. Glycolzuur leent zich bij uitstek voor het aantrekken van extra vocht en het hydrateren van de huid, zonder dat het te agressief werkt. Zelfs een gevoelige huid mag geëxfolieerd worden. Wees alleen bij rosacea en een zeer gevoelige huid voorzichtig, waarbij Niacinamide (met een licht exfoliërend effect) een uitstekende optie is. Hierdoor verschijnt er een zachtere huid, zonder dat deze geïrriteerd wordt door een te ruwe textuur. Denk bij ruwe texturen aan microkristallen, microbeads (ook nog eens slecht voor het milieu) en walnootschillen, die in huidverzorging kunnen voorkomen.

    Een vette huid met onzuiverheden en exfoliëren: AHA, BHA en Retinol

    Je kunt deze ingrediënten door elkaar gebruiken, maar niet gelijktijdig. Voorkamp: ‘Salicylzuur (BHA) dringt gemakkelijker door in de poriën, waardoor het ideaal is voor het uitbannen van puistjes en mee-eters.’ Overmatig exfoliëren kan ook een reactie oproepen waardoor de huid juist meer olie gaat produceren, en zelfs de huidbarrière verstoren. BHA (iets milder dan AHA) en Retinol zijn bij uitstek gezicht voor een huid die neigt naar acne of simpelweg onzuiverheid. Begin eens met vijf, zes dagen per week een BHA. Na twee weken kun je dan ’s avonds een Retinol toevoegen. Zodra de huid gewend is geraakt aan Retinol, kunnen andere actieve ingrediënten worden toegevoegd. Hier zijn verschillende opties voor: een BHA in de ochtend en Retinol ’s nachts, of een BHA en Retinol in de avond afwisselen. Lijkt de huid zich prettig te voelen bij deze combinatie? Dan kun je eens een AHA introduceren, eens in de week. Vooral bij een acne-gevoelige huid is de Normaderm-lijn van Vichy (met onder meer Salicylzuur en Hyaluronzuur) een aanrader.

    Een huid met hyperpigmentatie en exfoliëren: AHA en BHA

    AHA (Glycolzuur) is een in wateroplosbaar zuur, gemaakt van suikerachtig fruit. Het pelt als ware het oppervlak van de huid (de dode huidcellen) zodat een nieuwe, meer gelijkmatige huid zich kan laten zien. Problemen met het huidoppervlak? Van pigmentvlekken tot rode plekjes en littekentjes door acne: hierbij is AHA een doeltreffend redmiddel. In de Idéalia-lijn van Vichy zit bijvoorbeeld een nachtpeeling, met Glycolzuur in combinatie met zwarte thee-extract en Mineraliserend Thermaal Water.

    De onmisbare stap bij exfoliëren

    We kunnen het niet genoeg benadrukken: sla je aan het exfoliëren dan is een goede zonnebrandcrème simpelweg onmisbaar! Na het peelen van de gezichtshuid (die elke dag in aanraking komt met zonnestralen, al is het maar voor even) moet deze beschermd worden. Je huid zal namelijk photosensitive zijn door het exfoliëren, dus let goed op hoe je huid reageert. Raadpleeg bij exfoliëren liefst ook je dermatoloog en investeer in een broad-spectrum zonnebrand met hoge factor.

    HUID DIAGNOSE

    MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

    BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

    START DE DIAGNOSE