Chemische peeling: wat zijn de voordelen?

Een peeling verwijdert dode huidcellen en vermindert oneffenheden en rimpels. Ontdek welke peeling bij je past en hoe je je huid nadien optimaal verzorgt.

Moleculen met exfoliërende eigenschappen kunnen, afhankelijk van hun soort en concentratie, een peelend effect hebben op onze huid. Je vindt ze onder meer in cosmetica die zorgen voor een gladdere, helderdere en egale huid. Ook in medische producten worden ze dikwijls toegepast, zoals voor het behandelen van acnelittekens.

Chemische peelings zijn momenteel één van de populairste medisch-esthetische behandelingen vanwege hun talrijke voordelen voor de huid: van het verbeteren van de huidtextuur en teint tot het verminderen van rimpels en acnelittekens. De actieve stoffen zijn ook te vinden in cosmetica, zoals in anti-agingformules voor een vette huid. In dit artikel gaan we dieper in op de vele voordelen van exfoliërende bestanddelen voor onze huid, bespreken we de verschillende soorten peelings en geven we verzorgingstips voor na de behandeling.

Medische of chemische peeling: wat is het?

Chemische peeling is een behandeling waarbij een chemische oplossing, bekend als een actieve peelingstof, wordt aangebracht op de opperhuid om een deel van de beschadigde buitenste huidlaag te verwijderen. Het is effectief tegen acne, rimpels, zonschade en ouderdomsvlekken. Deze behandeling kan en moet worden afgestemd op individuele behoeften, huidtype, conditie en de gewenste resultaten.

Chemische peelings worden al jarenlang door dermatologen en cosmetisch artsen gebruikt om het algehele uiterlijk van de huid te verbeteren. Deze soort behandelingen stimuleren huidvernieuwing, verwijderen huidcellen en zorgen voor een gladde, heldere en jeugdige teint. Hoewel de behandeling vaak niet-invasief of slechts licht invasief is, met snelle en langdurige resultaten, zijn ze niet voor iedereen geschikt.

Chemische peelings zijn er in drie intensiteitsniveaus: oppervlakkig, medium en diep.

Oppervlakkige peelings vormen de minst ingrijpende methode; ze verwijderen alleen de bovenste huidcellen en focussen op de opperhuid. Ze zijn vooral geschikt voor milde huidaandoeningen zoals bepaalde vormen van acne, fijne lijntjes of een verminderde glans.

Medium peelings dringen dieper in de huid door tot aan de dermis. Ze zijn doeltreffend voor het behandelen van huidveroudering, diepe rimpels en schade door zon.

Diepe peelings reiken tot in de diepste lagen van de huid, namelijk de lederhuid. Ze pakken diepe rimpels, littekens en (donkere) pigmentvlekjes aan. Na zo'n behandeling zijn herstel en aangepaste nazorg cruciaal.


Voordat je besluit om één van de genoemde peelings te ondergaan, is het belangrijk - vooral voor mensen met huidaandoeningen - om advies in te winnen bij een dermatoloog vanwege mogelijke contra-indicaties. Als je de behandeling hebt gehad, is het cruciaal de nazorginstructies te volgen om een voorspoedig herstel te waarborgen en complicaties te voorkomen.

Veelgebruikte actieve ingrediënten in peelings

Er zijn verschillende actieve stoffen die als chemische peeling werken. De intensiteit hiervan kan aangepast worden, en ze bieden uiteenlopende voordelen. De bekendste zijn glycolzuur, salicylzuur en TCA (trichloorazijnzuur).


Glycolzuurpeelings staan bekend als hét alfahydroxyzuur (AHA) bij uitstek. Afhankelijk van hun concentratie en pH hebben ze verschillende effecten en penetratieniveaus. In cosmetica helpt glycolzuur om dode huidcellen te verwijderen, wat resulteert in een frisser, gladder en jeugdiger gezicht. Ze kunnen ook de zichtbaarheid van rimpels en fijne lijntjes verminderen en de huidtextuur en -teint verbeteren.


Mensen met een vette of acnegevoelige huid kiezen vaak voor ingrediënten als salicylzuur. Naast de peelende werking biedt dit bètahydroxyzuur (BHA) extra voordelen voor een vette huid. Het heeft een verbeterde werking op poriën, verheldert de huid en zorgt voor een egalere teint. Dit actieve ingrediënt is te vinden in cosmetische formules in een maximale concentratie van 2%, maar ook in peelingoplossingen voor medische doeleinden in veel hogere concentraties.


Voor bepaalde huidaandoeningen zijn medische TCA (trichloorazijnzuur)-peelings een alternatieve optie. Deze behandeling is intensief en vraagt om hersteltijd. Overweeg eerst advies van een huidexpert alvorens een keuze te maken.

Welke chemische peeling past bij mijn huid?

In dit artikel bekijken we de variëteit aan chemische peelings, van oppervlakkig tot intensief. Heb je milde huidproblemen? Dan kan een oppervlakkige peeling een oplossing bieden. Ernstige aandoeningen vragen vaak om een intensievere aanpak. Elke peeling heeft een specifiek doel. We helpen je te bepalen welke peeling het beste aansluit bij jouw huidtype en wensen.

Depigmentatie peeling

Last van donkere pigmentvlekken op je huid? Overweeg dan het Liftactiv B3 Serum tegen pigmentvlekken van Laboratoires Vichy. Dit depigmenterende serum is ideaal voor het verbeteren van hardnekkige pigmentvlekken, hyperpigmentatie en donkere pigmentvlekjes, ontstaan door de zon of huidveroudering. Dankzij zorgvuldig geselecteerde actieve ingrediënten biedt dit serum een drievoudige werking die de teint verbetert en donkere vlekjes zichtbaar vervaagt. Het is een veilige en effectieve oplossing voor een stralende huid. Bij consistent gebruik vermindert het serum oneffenheden, rimpels en zorgt het voor een egale teint.


Het Liftactiv B3 Serum is getest onder dermatologisch toezicht en is geschikt voor alle huid- en fototypes. Dit serum zorgt voor een egale en stralende teint en verbetert oneffenheden.

Chemische peeling tegen acne

Chemische peelings zijn erg populair bij mensen met een vette en acnegevoelige huid. Naast hun exfoliërende werking, hebben sommige werkstoffen, zoals salicylzuur, een specifieke werking op grove poriën, wat helpt bij het ontstoppen ervan. Sommige ingrediënten in peelings kunnen de talgproductie en -regulatie beïnvloeden. Vaak bevatten cosmetica exfoliërende bestanddelen zoals alfahydroxyzuren (AHA), zoals glycolzuur, en bètahydroxyzuren (BHA) zoals salicylzuur. Het doel van deze producten is het zichtbaar verminderen van onzuiverheden in het gezicht.


Bij medische peelings wordt de behandeling vaak toegepast op een vette huid. Afhankelijk van de specifieke huidproblemen en de ernst van de laesies wordt een passende peeling gekozen.

Cosmetische ingrediënten met exfoliërende eigenschappen, zoals chemische peelings, verbeteren het uiterlijk van onze huid op een bijzonder doeltreffende manier. Daarom raden we je aan om ze in je verzorgingsroutine op te nemen, zodat je zo snel mogelijk van de voordelen kan genieten.

Wanneer je op zoek bent naar een effectief product voor dit soort huidproblemen, is ons Normaderm Probio-BHA Anti-Onzuiverheden Serum een aanrader. Deze behandeling is speciaal ontwikkeld voor een vette en acnegevoelige huid en pakt onzuiverheden en vlekjes aan. Dankzij ingrediënten als salicylzuur en glycolzuur exfolieert het de huid zachtjes, verwijdert het dode huidcellen en voorkomt het verstopte poriën. Daarnaast bevat het ook probiotische fracties met balancerende eigenschappen en voorkomt het de verspreiding van bacteriën die onvolkomenheden veroorzaken. Het resultaat? Een gladdere, stralende huid met zichtbaar minder onzuiverheden. Gebruik het serum zowel in de ochtend als avond vóór je moisturizer.

Chemische peeling tegen huidveroudering

Om de tekenen van veroudering aan te pakken, is een medisch-esthetische behandeling met een huidverjongende chemische peeling een ideale oplossing. Deze peeling bevordert huidvernieuwing en stimuleert de collageenproductie, waardoor rimpels verminderen en de huidtextuur en -teint zichtbaar verbeteren. Voor een blijvend jonge, stralende huid is het wel nodig deze behandeling regelmatig te herhalen, afhankelijk van de gebruikte methode en concentratie.

Deze peeling moet door een professional worden uitgevoerd. Meestal wordt het over het hele gezicht aangebracht, behalve rond de ogen. Naargelang de peeling wordt deze volgens dermatologische richtlijnen geneutraliseerd en/of verwijderd. Bijwerkingen zoals roodheid en afschilfering kunnen enkele uren tot dagen aanhouden. Het is belangrijk om je arts te raadplegen over mogelijke effecten en nazorg.

Voor langdurige resultaten van een peeling is goede nazorg erg belangrijk. Dit betekent hydrateren, zonnebrandcrème gebruiken en de zon vermijden. Zo geniet je langer van de voordelen van je anti-aging behandeling.

Hoe integreer ik een peeling in mijn routine?

Weet je niet wanneer je een cosmetische peeling moet toevoegen aan je dagelijkse skincare routine? Ontdek hier hoe je de ideale routine creëert voor de beste resultaten:


1. Gezichtsreiniging:
Begin met het reinigen van je gezicht om overtollig vuil en make-up te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de peeling effectief door de huid wordt opgenomen. Dep je gezicht na het wassen voorzichtig droog met een schone handdoek om huidirritatie te voorkomen.

 

2. Peeling aanbrengen: Volg nauwkeurig de instructies van het door jou gekozen product, want de toepassing kan per product verschillen. Zorg voor een gelijkmatige verdeling van het product om irritatie en ongelijkmatige resultaten te voorkomen. Laat het product de aanbevolen tijd intrekken voor het beste resultaat.

 

Hydrateer je huid: Een peeling kan je huid droger maken en leiden tot schilfering en roodheid. Daarom is het van belang om de vochtbalans in je huid te onderhouden. Gebruik een hydraterende en voedende crème die de huidbarrière helpt herstellen en de nodige hydratatie biedt.

 

3. Zonnecrème aanbrengen: Na een peeling wordt de huid gevoeliger en kwetsbaarder voor de zon. Daarom is het belangrijk om een breedspectrum zonnebrandcrème met een minimale bescherming van SPF30 te gebruiken. Het is essentieel om je huid te beschermen en gedurende de dag regelmatig zonnecrème aan te brengen om schade door de zon te voorkomen.

Dit serum verbetert duidelijk de huidteint en stevigheid. Met een combinatie van 15% pure vitamine C en een antioxidantenmix van vitamine E, pijnboompolyfenolen, neohesperidine en hyaluronzuur, verhoogt het de glans, maakt het de huidtextuur gladder en vermindert het fijne lijntjes merkbaar.

 

Bij het gebruik van het vitamine C-serum na je peeling is het belangrijk om de instructies consequent op te volgen. We raden ook aan om elke ochtend een milde reiniger te gebruiken, gevolgd door een hydraterende behandeling met een zonbeschermingsfactor van minimaal SPF15 om de huid zowel te hydrateren als te beschermen.

 

Ben je op zoek naar een product om oxidatieve stress een halt toe te roepen, dan is het Liftactiv Vitamine C Serum van Laboratoires Vichy de juiste keuze. Dit serum zonder parfum is geschikt voor alle huidtypes.

Het belang van zonnecrème na een peeling

Het is van vitaal belang om elke dag zonnecrème te smeren, zéker na een chemische peeling. Een huid die recentelijk is geëxfolieerd, is bijzonder gevoelig aan UV-stralen. Onbeschermde blootstelling kan daarom aanzienlijke schade veroorzaken. We raden aan om je huid te wapenen met een breedspectrum zonnecrème, zoals Capital Soleil UV-Age Daily Fluïde SPF50+. Deze crème biedt bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen en bevat antioxidanten die huidveroudering door vrije radicalen tegengaan. Breng de crème elke twee uur opnieuw aan, zeker als je veel tijd buiten doorbrengt of intensief aan de zon wordt blootgesteld.

De zonnecrème Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+ van Laboratoires Vichy is speciaal ontworpen voor het gezicht om de huid te beschermen tegen schadelijke effecten van UV-stralen en andere omgevingsfactoren, zoals vervuiling, die bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering. Deze formule omvat een breedspectrum filtersysteem dat uitgebreide bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-stralen, samen met een mix van ingrediënten die vrije radicalen aanpakken, welke de huid kunnen beschadigen en het verouderingsproces kunnen versnellen. Daarnaast bevat het anti-aging ingrediënten zoals peptiden en niacinamide, die samen met het Vulkanisch Water van Vichy rimpels en onregelmatigheden helpen voorkomen, terwijl ze de beschermende barrièrefunctie van de huid versterken.

Deze zonnebrandcrème is hypoallergeen en niet-comedogeen. Bovendien prikken de ultravloeibare formule niet in de ogen, dankzij een antimigratietextuur en matte finish.

Onthoud dat zonnebescherming onmisbaar is in je dagelijkse verzorgingsroutine, vooral na een chemische peeling, om de resultaten van je verzorging te bereiken en te behouden. Omdat een chemische peeling de bovenste lagen van de huid verwijdert, kan onbeschermde blootstelling aan de zon schade veroorzaken, wat de kwaliteit van je huid kan verslechteren en de verwachte resultaten tenietdoen.

Bij cosmetische producten met actieve ingrediënten die exfoliërende eigenschappen hebben, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing nauwkeurig te lezen. Hoewel het doorgaans wordt aanbevolen om zonnebrandcrème op te nemen in je dagelijkse routine, is het in dit geval, waarbij de bovenste huidlaag is geëxfolieerd en de natuurlijke bescherming van de huid is verminderd, van uiterst belang om consequent een zonbeschermingsproduct aan te brengen.

Nu ben je op de hoogte van alle voordelen van een chemische peeling en beschik je over de beste tips voor thuisverzorging van de huid na de peeling om de beste resultaten te bereiken. Bij Laboratoires Vichy streven we ernaar om huidverzorgingsproducten te bieden die zijn afgestemd op de behoeften van je huid in elke levensfase.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE